President kiest Aboikoni als granman der Saramaccaners
06 Aug 2018, 18:00
foto
Albert Aboikoni wordt formeel de granman van de stam der Saramaccaners. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft na intensieve gesprekken besloten dat Albert Aboikoni de nieuwe granman wordt van de stam der Saramaccaners. President Desi Bouterse heeft zojuist op een persconferentie meegedeeld dat al meer dan vier jaar dit enorme conflict speelt. Hij moest op basis van verschillende criteria kiezen tussen de drie kandidaten, Aboikoni, Naze Amina en Frans Banai. Intussen zijn twee wereldkampioenschappen voetbal achter de rug, terwijl het probleem nog speelde, illustreert Bouterse de lange duur van het conflict.

Aboikoni wordt vrijdag om 12 uur door de president beëdigd als grootopperhoofd. Een van de groepen heeft een voorstel gedaan over roulerend granmanschap. Dit zal worden meegenomen in de overwegingen. Bouterse merkt op dat mensen altijd zullen zeggen dat het om een politieke keuze gaat. Het staatshoofd voert aan dat hij allang het besluit had kunnen nemen als het om een partijpolitieke beslissing zou gaan.

De twee groepen die buiten de boot zijn gevallen, zullen worden betrokken bij het proces. Zij zullen ook aanbiedingen krijgen. De groepen die niet in de prijs zijn gevallen, leggen zich erbij neer, zegt Bouterse. Hij heeft intussen het besluit meegedeeld aan de groepen en diverse dignitarissen. Ook de granmans van verschillende stammen, die betrokken waren bij het proces, zijn op de hoogte gesteld. In het natraject het proces verder worden begeleid.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August