BEP- Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek
02 Feb 2010, 10:00
foto


(Neemt deel aan de regering in A-Combinatie)

Aantal zetels in DNA: 4
In combinatieverband: A-Combinatie: 5

De Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) zag het levenslicht in 1973. De binnenlandse oorlog maakte dat de BEP in 1987 niet deelnam aan de verkiezingen. De situatie was onoverzichtelijk om propaganda te maken in het binnenland.
In 1991koos de BEP voor een samenwerking in de combinatie DA’91 (Democratisch Alternatief 91). In deze combinatie behaalde BEP toen 3 zetels. Bij de verkiezing in 1996 behaalde de BEP in DA’91 slechts 1 zetel, de combinatie had er 2. In 2000 bleef de partij met de ene zetel zitten, terwijl DA’91 landelijk 3 vertegenwoordigers in het parlement had.

BEP grote winnaar

De BEP wijzigde haar koers bij de verkiezingen van 2005 stapte uit DA’91. Samen met de ABOP (Algemene Bevrijdings en Ontwikkeling Partij) en Seeka vormde zij de A-Combinatie.
Dit bleek een succesformule te zijn. A-Combinatie werd met vijf zetels de grote winnaar van de verkiezingen. De BEP was met vier vertegenwoordigers in de Nationale Assemblee. Deze combinatie drong door in de coalitie.
Op het ministerie van Volksgezondheid met zwaait de BEP met Celsius Waterberg als minister de scepter, terwijl partijgenoot Michel Felisi het bewind voert op Regionale Ontwikkeling.
De BEP is voor de komende verkiezing een samenwerking aangegaan met het Hervormings en Progressieve Platform Suriname (HPP Platform Suriname). Op 2 februari tekende de BEP ook een samenwerkingsovereenkomst met het Verenigd Politiek Platform (VPP), een partij waarin overwegend inheemsen gebundeld zijn.
Deze partijen ondersteunen de BEP bij de komende verkiezingen, maar zijn geen partner in A-Combinatie.

Wie is voorzitter Caprino Allendy?

Caprino Allendy werd geboren op 24 oktober 1952 te Benanoe in het district Sipaliwini. Hij woont al jarenlang in Paramaribo en is in dit district gekozen tot parlementariër. Allendy werd in 2005 gekozen tot vice-voorzitter van het parlement. Hij leidt de partij vanaf 1987. In het dagelijks leven is hij directeur van MULO Latour.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November