Oppositieleden zien geen heil in Equatoriaal Guinee
11 Apr 2018, 00:58
foto
Assembleeleden van de oppositie leggen uit waarom zij de presentielijst niet getekend hebben. Zij hebben de vergadering verlaten voordat de bijeenkomst werd beëindigd. (Foto: Raoul Lith)


De VHP, ABOP, PL en NPS hebben de presentielijst dinsdag niet getekend. Zij waren wel in de vergaderzaal aanwezig, maar liepen weg toen vicevoorzitter Melvin Bouva vicepresident Ashwin Adhin in de gelegenheid stelde om nieuwe ministers voor te stellen aan de volksvertegenwoordiging. "Dit is onacceptabel," zegt NPS-fractieleider Gregory Rusland. De oppositionele partijen benadrukken dat er geen quorum was, dus kan de regering niet het woord krijgen om ministers voor te stellen. De oppositionele partijen vinden dat er belangrijkere agendapunten zijn om te bespreken dan de raamovereenkomst met Equatoriaal Guinee.


“We hebben gezien dat er een vergadering is uitgeschreven met een issue die voor de problemen die er nu spelen, een lagere prioriteit heeft. De problemen in het land, het feit dat de regering overhoop lag, de president heeft ministers ontslagen en heeft andere ministers benoemd. Wij willen over dat soort zaken praten”, verduidelijkt Rusland zijn standpunt. ”De regie ligt bij de coalitie, de NDP, zij bepaalt hoe dan ook de agenda. En als de vergadering aan de gang is, dan zullen we ons zegje daar doen, maar dat betekent niet dat het aan ons ligt om mee te werken dat bepaalde vergaderingen worden gehouden of doorgaan. Als we kijken naar de situatie waarin het land nu zit, zal onze houding consequent doorgevoerd worden”, stelt Rusland.

Marinus Bee (ABOP) is ook de mening toegedaan dat er dringendere zaken zijn waarover er vergaderd moet worden in DNA. “We weten dat het land in problemen zit. Economisch, sociaal, maatschappelijk. En wanneer wij van de oppositie vragen naar vergaderingen, die de noden van het volk moeten verlichten, weigert de coalitie, de leiding van het parlement, die vergadering uit te schrijven. Wat zien wij, men komt praten over Equatoriaal Guinee, daarover wilt men hier een vergadering houden. Een land waar bijna alle sectoren het slechter doen dan Suriname. Dus wij vinden dat voor ons zo een vergadering geen prioriteit heeft dan over de noden van het volk te gaan praten. Als de coalitie quorum hiervoor opbrengt, dan zullen we via onze spreekbeurt deze zaken aankaarten”.

Asiskumar Gajadien (VHP) zegt niet gecharmeerd te zijn om een overeenkomst die al verlopen is te bespreken. “Een samenwerking met Equatoriaal Guinee zal Suriname niets opbrengen, het land is armer dan Suriname”. Hij vindt dat het niet kan dat ministers worden voorgesteld in een vergadering die geen rechtsgeldigheid heeft. “Het is illegaal, het is een bijeenkomst. Het is gebruik dat de regering voorgesteld wordt aan het parlement in een rechtsgeldige vergadering. We kijken uit naar wanneer dat zal plaatsvinden," stelt Gajadien.

Carl Breeveld (DOE) zegt aan Starnieuws dat zijn fractie bij hoge uitzondering niet tekent voor een vergadering. Hij heeft zijn handtekening geplaatst op de presentielijst. "Wij zijn van oordeel dat het parlementaire werk voortgang moet vinden in het belang van Suriname! Ik teken, niet omdat ik de coalitie ondersteun, maar puur in het belang van Suriname. Onze pro-Suriname benadering ligt hieraan ten grondslag. Weet u hoeveel kostbare tijd en middelen van dit land verdampen door niet te vergaderen en onverrichter zake te vertrekken? Het niet tekenen is een actiemodel dat sinds jaar en dag door parlementariërs van alle partijen gebruikt wordt. Iedereen zal zo zijn reden hebben, maar ik geef hier het algemeen DOE standpunt aan," benadrukt Breeveld.
Advertenties