Honduras: Hertelling presidentiële verkiezingen begonnen
04 Dec 2017, 13:02
foto
De hertelling van stemmen in Honduras vond plaats zonder waarnemers van de oppositie. (Foto: AFP)


Het Kiesgerechtshof in Honduras is begonnen met een gedeeltelijke hertelling van de stemmen die in de betwiste presidentiële stembusgang zijn uitgebracht. De coalitie van oppositiepartijen heeft gevraagd naar de hertelling, nadat de eerste resultaten toonden dat huidige president, Juan Orlando Hernandez, de stemming een paar duizend stemmen won.

Maar de oppositie boycot het proces, omdat het tribunaal slechts zo’n 6% van de stemmen onderzoekt. De oppositie had geëist dat er duizenden andere stemlokalen moesten worden herteld.

Internationale waarnemers hebben beide partijen opgeroepen om de hertelling bij te wonen te midden van bezorgdheid dat er meer geweld zal uitbreken. Er is een avondklok van kracht na dagen van protesten onder leiding van de oppositie. Bij die gewelddadige protesten zijn minstens drie mensen omgekomen en zijn honderden gearresteerd.

Duizenden Hondurezen hebben zondag opnieuw gedemonstreerd in steden in het hele land om hun steun te betuigen aan de oppositiekandidaat, Salvador Nasralla. De voormalige tv-presentator beschuldigde zijn rivaal van het manipuleren van de resultaten.

Amerikaanse functionarissen en het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten hebben Hondurezen opgeroepen zich te onthouden van geweld en de verkiezingsfunctionarissen de hertelling te laten doen. Met 95% van de stemmen geteld, had president Hernandez 42,9% van de stemmen, terwijl Salvador Nasralla 41,4% had.
Advertenties