FIFA wil US$ 5 miljoen steken in Surinaams voetbal
15 Feb 2017, 04:42
foto


De FIFA is van plan om US$ 5 miljoen te steken voor de ontwikkeling van voetbal in Suriname. Het nieuwe FIFA Forward project kan worden beschouwd als het vervolg van de Goalprojecten. De investering wordt verspreid over een periode van vier jaren.

Telkens wordt jaarlijks US$ 500.000 voor operationele kosten vrijgemaakt en US$ 750.000 voor projectmatige zaken. Negen landen uit de regio, inclusief Suriname, participeren in de tweedaagse FIFA Forward workshop for the Caribbean Region die in hotel Torarica wordt gehouden. Het is voor het eerst dat FIFA een rechtstreekse activiteit houdt in Suriname. De overige Caribische landen zijn volgende week in Jamaica aan de beurt.

Directeur Veron Mosengo Omba van de FIFA voor het Caribische Gebied en Afrika zei dat de bedoeling van deze conferentie die vandaag wordt afgesloten, is om programma's van de lidlanden te concretiseren. De procedures om de middelen aan te wenden komen ook aan de orde. Het gaat om solidariteit, fysieke investeringen en het ontwikkelingsprogramma dat uitgevoerd moet worden. Voor wat betreft de fysieke investeringen zei de voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond, John Krishnadath, dat er heel veel aan hapert. De accommodaties zijn slecht, wat ook haar weerspiegeling heeft in de ontwikkeling van de sport. Hij hoopt met dit geld ook betere infrastructurele investeringen te doen samen met de leden, terwijl er verder gezocht wordt naar de financiering van een nieuw stadion.

Na de workshop zal alle informatie worden verzameld om daarna acties te ondernemen. De 5 miljoen injectie van de FIFA geldt vooral voor de Caribische en Afrikaanse lidlanden. Suriname heeft een strategisch plan dat tot 2019 loopt, ontwikkeld. Dit is overhandigd aan de FIFA-vertegenwoordiger.
Slechts Suriname en Barbados hebben hun plan af en hebben hierdoor een voorsprong op de criteria om aan de middelen te komen.
Volgens Krishnadath is Suriname voor de ontwikkeling en bijscholing van voetbal geheel afhankelijk van de FIFA en Concacaf.


Ala-D Media
Advertenties