Gratis onderzoek in ‘Health Awareness Week’
08 Nov 2016, 20:07
foto
Minister Patrick Pengel doet de opening van de ‘Health Awareness Week’ te Lawatabiki. (Foto's Volksgezondheid)


Het Malaria Programma wil met een ‘Health Awareness Week’ vooral goudzoekers uit het Lawatabikigebied informeren over malaria, HIV/aids, leishmaniasis (busjasi), diabetes en bloeddruk. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid is naar het gebied getrokken om de week te openen voor de gemeenschappen van Benzdorp en omgeving en de zuidelijke garimpeiro settlements Antonio do Brinco en Peruano.

Pengel was in het gebied in gezelschap van het DNA-lid Aida Nading en vertegenwoordigers van het districtscommissariaat. De bedoeling is om spoedig, en in samenwerking met de Medische Zending en de lokale gemeenschappen, te komen tot een permanente gezondheidspost in dit gebied. De juiste locatie en ligging van deze post zullen in samenspraak met de gemeenschap beslist worden, zegt de voorlichting van Volksgezondheid. Het Malaria Programma werkt samen met het ministerie.

Het zal gedurende deze week mogelijk zijn gratis verschillende onderzoeken te laten doen. In Paramaribo kan dat dagelijks bij TropClinic, de kliniek van het Malaria Programma aan de Anamoestraat 44. Naast het gratis laten testen en behandelen tegen malaria, krijgt men er ook adviezen over HIV, Leishmaniasis en Tuberculosis en kunnen er bloedsuiker en bloeddruk metingen worden gedaan.

Pengel sprak met goudconcessionarissen en andere betrokkenen ook over sociale- en gezondheidsproblemen in dat gebied. Zo kwam het gebrek aan voorlichting over afvalverwerking en het ontbreken van regels en voorzieningen voor begrafenissen aan de orde. Er is ook gesproken over onduidelijkheden over hoe te komen tot een legale verblijfsstatus, en de behoefte aan scholing voor de kinderen. Pengel heeft de mensen beloofd dat hij de verantwoordelijke autoriteiten in Paramaribo op de hoogte zal stellen van de problemen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April