India gedenkt 70 jaar onafhankelijkheid
15 Aug 2016, 20:47
foto
De Indiase ambassadeur Satendar Kumar (r) trekt de Indiase vlag open, tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van Indiaas 70ste Onafhankelijkheidsdag. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Indiase ambassade in Paramaribo heeft maandagochtend de 70e Onafhankelijkheidsdag herdacht met een vlagceremonie. “India heeft nog niet alles verwezenlijkt in 70 jaar tijd, maar heeft geprobeerd veel te bereiken”, zegt ambassadeur Satendar Kumar aan Starnieuws. Niet alleen Suriname, maar elk ander land kan uit Indiaas afgelegde weg naar democratie leren. Centraal hierbij zijn transparantie, groei, verantwoordelijkheid, technologie en vrede.

Tientallen personen al dan niet van Indiase origine, woonden de speciale vlagceremonie bij. Kumar bijgestaan door twee Indiase diplomaten, trok de Indiase vlag open, die al in de top was gehesen. Terwijl de vele gekleurde bloemblaadjes naar beneden vielen, werd het Indiase volkslied gezongen, door studenten en docenten van het Indiaas Cultureel Centrum. Een historisch evenement, waarbij wij stilstaan bij de geschiedenis hieraan gekoppeld, typeerde Kumar de bijeenkomst. “Onafhankelijkheid gedenken is een moment van blij zijn en tegelijk herinnert dit ons aan de uitdagingen voor het land.” Hij richtte zich tot de gasten en las in het Hindi de toespraak van president Pranab Mukherjee voor. Deze is conform de Indiase traditie aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag uitgesproken. Vandaag – de grote dag zelf, zijn de Indiërs toegesproken door de premier Narendra Modi. De viering is gehouden in het Rode Fort te New Delhi, waar Modi de vlag openvouwde voor de vlag-hijs-ceremonie.

Mukherjee stond stil bij lokale krachten die voor verdeeldheid onder de Indiërs zorgen. Maar ook het geweld tegen vrouwen en kinderen. Elk gewelddadig incident tegen hen, is een wond voor de ziel van de beschaving. “Wij kunnen ons zelf geen geciviliseerde samenleving noemen, als wij falen in deze plicht.” De president ging ook in op de spanningen tussen de regering en de rechtelijke macht. De Grondwet bepaalt de taken en verantwoordelijkheden en moet worden nageleefd. Over de toenemende golf van terrorisme en onschuldigen die het leven laten in de naam van religie, zei Mukherjee, dat deze voor geopolitieke verdeeldheid zorgt. Die kan gevolgen hebben voor de wereldvrede. De onmenselijke, hersenloze en barbaarse modus operandi van de terreurgroepen zijn zichtbaar in verschillende landen. “De wereld moet ze onvoorwaardelijk en met één stem bestrijden. "

Hoogtepunten
Premier Modi gaf toe dat India veel problemen kent, maar met de miljoenen bevolking en haar kennis, zelf over de capaciteit beschikt om deze ook op te lossen. Hij gaf het belang aan het belang aan van gezondheidsmaatregelen en educatie voor kinderen en vrouwen. “Als een vrouw is opgeleid, gezond en economisch onafhankelijk is, zal zij in staat zijn om de strijd aan te gaan tegen armoede.” Naast zaken als transparantie, verantwoordelijkheid, goed bestuur, gevoeligheid, zijn hervormen, presenteren en transformeren toegevoegd aan het beleid.
Hij noemde voorbeelden van verbeterde situaties. Zo kan via transparante technologie, de paspoort afgifte binnen twee weken plaatsvinden, worden nu per minuut 15.000 treintickets verkocht en duurt een bedrijfsregistratie nog geen 24 uur. Sollicitatiegesprekken voor bepaalde werkgroepen zijn weggevallen en dagelijks wordt 100 km aan wegen aangelegd.

De premier somde ook enkele hoogtepunten van de afgelopen periode op. Het gebruik van zonne-energie is toegenomen, van 40 naar 116%. In het teken van klimaatveranderingen energiebesparing is de prijs van Led-lampen van 350 naar 50 rupees (75 US dollar cent) gegaan. Wetenschappers hebben nog eens 171 zaadsoorten ontwikkeld en het tekort aan kunstmest behoort tot het verleden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May