Bouterse belooft weer koers omlaag te brengen
13 Jul 2016, 01:36
foto
President Desi Bouterse voert aan dat de koers omlaag moet. (Beeld: René Gompers)


President Desi Bouterse heeft dinsdag wederom lage koersen voor vreemde valuta beloofd. Eerder, op 13 april, had hij ook aangegeven in het Perscentrum de stijgende koers te zullen beteugelen. De koers bij de Centrale Bank van Suriname, is sindsdien van SRD 5,79 gestegen naar voor vandaag SRD 7,16 voor de US dollar. De huidige koers voor de Euro is 1 op 7,95. De straatkoers is ruim 10 cent hoger.

Op 13 april heeft Bouterse meegedeeld dat hij de koers naar beneden zou krijgen na eerst “een interessant gesprek”. De kleine ‘cash’ economie van het land zou het makkelijk moeten maken om de koers te laten dalen, haalde hij aan. “Ik kan u verzekeren, die koers ga ik naar beneden krijgen. Believe me,” beloofde Bouterse toen. De koers begon vanaf 2015 in snel tempo de lucht in te ga. In maart dit jaar zijn er valutaveilingen gehouden om de stijging af te remmen en de prijzen voor de vreemde valuta stabiel te maken. Het heeft averechts gewerkt; de SRD is juist steeds minder waard geworden. In mei zijn de wisselkoersen vrijgelaten.

De hoge koersen drukken heel zwaar op de samenleving. De koopkracht is met meer dan de helft afgenomen terwijl de kosten van levensonderhoud stijgen. Bouterse belooft wederom dat hij de koers naar beneden zal krijgen. “Ik ga met deskundigen en andere Surinamers alles aan doen om de koers richting ‘beneden’ te brengen,” zei de president dinsdag. “Er komt heel veel achter kijken maar in elk geval, ik beloof voor de tweede keer: we gaan hem naar beneden moeten krijgen. If u’ no kis’ a koers g’a gron w’o kis’ mankeri, w’o dede in’a film. Dus we moeten, we moeten we moeten. Ik ga me best doen met anderen.” Bouterse is dit keer niet ingegaan op welke manier hij de belofte gaat waarmaken.

René Gompers
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September