Rode draad in Ocer: Gang IMF nodig om uit dal te komen
29 May 2016, 08:07
foto
President Desi Bouterse beëindigt zijn toespraak in Ocer, zingend. Hij stapt van het podium af en geeft de gasten op de eerste rij al zingend een handdruk. (Foto: René Gompers)


Alle sprekers op de matig bezochte bijeenkomst in Ocer hebben geprobeerd om het programma dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal financieren, te 'verkopen' aan het publiek. Benadrukt werd dat het land geen andere keus had om uit de moeilijke situatie te geraken. President Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, legde uit wat het programma inhoudt. Hij kon de aandacht van het publiek niet vasthouden omdat het 'droge stof' was. Een groot deel heeft de vergadering verlaten terwijl de president zijn toespraak hield. Bouterse besloot aan het eind om enkele liedjes te zingen en gaf de gasten op de voorste rij als zingend een handdruk.

Onder de aanwezigen in het partijcentrum van de NDP bevond zich ook governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname. Het IMF geeft US$ 478 miljoen betalingsbalanssteun aan de Centrale Bank. De partners van de NDP, de Hervormingsbeweging van Pertjajah Luhur kregen ook een spreekbeurt. Rudy Soerodimedjo voerde het woord namens de beweging die door Raymond Sapoen wordt getrokken. Hij was ook aanwezig in Ocer. Soerodimedjo is voorzitter van het Agrarisch Krediet Fonds en ziet veel mogelijkheden in veredeling van landbouwproducten.

Celcius Waterberg, voorzitter van de BEP, was een van de meest optimistische sprekers. Hij hield het publiek voor dat na zes maanden iedereen kan lachen, want dan zal het beter gaan met Suriname. Hij merkte ook op dat mensen heel veel leugens fluisteren en zeggen dat het IMF van 'witte mensen' is. Hij stelde dat Suriname ook lid is van het IMF, contributie betaalt en rechten heeft. Ronald Hooghart merkte op dat als je geld nodig hebt dan ga je naar het IMF. Hij vergeleek dit instituut met de coöperatieve bank Godo. DOE ontbrak op het podium. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen was wel aanwezig.

Jerrel Boetoe, Hanisha Jairam, Naomi Samidin, Amzad Abdoel, Jennifer Geerlings-Simons en André Misiekaba stonden ook stil bij de economische situatie en de ondersteuning van het IMF. Benadrukt werd dat niet alleen ontwikkelingslanden steun zoeken bij het IMF. Abdoel wees er op dat het een Surinaams programma is dat wordt uitgevoerd. Simons zei dat zij niet gelukkig is met de gang naar het IMF maar als er een andere keus was, had Suriname deze stap niet hoeven te maken. Ze voerde aan dat het programma dat de regering zal presenteren, wel een duidelijke ontwikkelingsrichting geeft. Zij haalde aan dat de oppositionele partijen vijftien jaar de regeermacht hadden, maar veel zaken waar zij het nu over hebben ook niet hebben gerealiseerd. "Overal vertellen zij wat de regering niet doet, maar als zij dat wel gedaan hadden, was Suriname nu op een andere plaats," stelde Simons.

Misiekaba zei dat het land er wel uit komt. Iedereen voelt de pijn. Nu zijn er weer vooruitzichten. De olieprijs gaat omhoog, de goudprijs stabiliseert zich en stijgt langzaam. Er is steun vanuit IMF, de goudmijn van Newmont komt in productie, Staatsolie heeft 5,5 miljoen liter diesel geëxporteerd. "De oppositie is in paniek. Volk van Suriname, het komt goed," beloofde Misiekaba.
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September