Rumi Knoppel: Nieuwe partij wil ander politiek systeem
Free Society Project is een beweging die als doel heeft om de denkwijze van Surinamers te transformeren om zodoende een ‘vrije samenleving’ tot stand te brengen. De beweging heeft geconstateerd dat landgenoten zich eerder afhankelijk van de overheid opstellen in plaats van zelf zaken aan te pakken. Aan de ene kant werken regering en overheid met de wet en regelgeving in de hand, remmend op de welvaart van het individu. Met radio, televisie en onlineprogramma's zoals Freedom Vibez wordt geprobeerd Surinamers bewuster te maken en hun ‘mind set’ te veranderen. Rumi Knoppel is de presentator van de programma's en auteur van de boeken ‘Innerlijke Organisatie’ en ‘Belastingplicht...gelegaliseerde afpersing.’
Knoppel licht toe waarom de anti-overheidsbeweging Free Society Project over is gegaan tot het opzetten van een politieke partij. Met deze stap wordt de kans gecreëerd om daadwerkelijk iets te doen aan de situatie. Het huidige haperende kiesstelsel is ook de enige manier om een zekere mate van zeggenschap te verwerven. Ook al zou 60 procent van de stemgerechtigden niet stemmen, zou de huidige regering kunnen blijven aanzitten en wordt iedereen verplicht te doen wat zij opdraagt, merkt Knoppel op. “De regering heeft zichzelf ook het recht van wapenbezit gegeven en ook het recht om middels regelgeving, in de door haar gegeven situaties, gehoorzaamheid met geweld te kunnen afdwingen.”
Het alternatief van de partij voor het kiesstelsel is een systeem waarbij de samenleving stemt op diegenen met een gedegen, realistisch plan voor een bepaalde sector in een bepaald gebied. De gekozene blijft in dit geval aanzitten tot het project is afgerond. Een project dat door ‘crowd funding’ wordt gefinancierd. Hiermee heeft de gemeenschap direct controle op wat er gebeurt, geeft Knoppel aan. PMGO gaat ook onder andere ook voor het afschaffen van de ‘government take’, het systematisch afschaffen van de verschillende belastingvormen zoals inkomsten-, loon-, winst-, vermogens- en huurwaardebelasting. De douanetarieven wil zij drastisch reduceren en indien mogelijk afschaffen. De partij wil ook dat de bezoldiging van ‘hoogwaardigheidsbekleders’ teruggebracht wordt naar het niveau van ‘landsdienaren’.
Geen logo of partijkleur
De overheid zal niet totaal weggewerkt worden, benadrukt Knoppel. “We gaan stapsgewijs kijken waar de overheid nog nodig is,” licht hij toe. “De richting waar we op willen gaan is waarbij de overheid zo min mogelijk bemoeienis geeft. Hoe groter de overheid is in een land hoe zwakker de leden van de gemeenschap zijn. Dit betekent dus dat de overheid heel veel zaken heeft op te lossen.” De PMGO predikt niet dat het Surinamers gaat redden, het land uit het slop gaat halen of de armoede gaat bestrijden, voegt Knoppel toe. “Je hoort politici dat vaak zeggen maar dat is onmogelijk. Dat kan niet, ik of wie dan ook is niet in staat om armoede voor een ander op te lossen. Het enige wat wij kunnen doen is werkgelegenheid creëren, projecten opzetten en opties aanbieden.”
De partij heeft zijn documentatie nog niet in orde en is officieel nog niet ingeschreven. PMGO zal ook geen logo of partijkleur hebben. “Wat politieke partijen ook sterk hebben is een eigen logo en kleur. Wij houden niet van dat ding. Wij beschouwen een politieke partij als een gepromoveerde straatbende want een straatbende heeft zijn eigen kleur en zijn eigen gebied én ze mogen niet aan elkaars belangen komen. Dat veroorzaakt meer verdeeldheid in de gemeenschap. Maar omdat dit systeem zo domineert en de mensen zo geïndoctrineerd zijn opteren we voor deze keuze.” De komende weken zal de nieuwe politieke partij haar plannen aan de samenleving voorhouden. Ook zal dan duidelijk zijn wie deel uitmaken van het bestuur.
René Gompers
Vandaag
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen