Olieprijzen glijden na mislukking Doha-top
18 Apr 2016, 10:02
foto
De oliemarkt staat weer onder druk nu de Doha-top over een eventuele bevriezing is mislukt. (Foto: Reuters)


De olieprijs is maandag gedaald nadat een ontmoeting tussen de grote producerende landen over een voorgestelde bevriezing is mislukt. De wereld blijft worstelen met een overaanbod van ongewenste ruwe olie.

Ruwe Brent-olie, de graadmeter voor de olieprijs, is vanmorgen bij het begin van de handel 7% gedaald om zich vervolgens enigszins te hertellen tot US$ 41,80 per vat. Dat betekent dat de prijs met iets meer dan 3% is gekelderd sinds de laatste verhandeling.

Een werknemersstaking in de olie-industrie van Koeweit, heeft de ruwe olieproductie van het land verminderd met ongeveer 60%, zeggen handelaren. Dit is de reden dat de Brent-olie niet is getuimeld onder de US$ 40 per vat. Een eerdere vermindering van de olieproductie in de Verenigde Staten tot het niveau van 2009 heeft eveneens een verdere glijpartij voorkomen.

Amerikaanse ruwe olie zakte met 3,62% naar US$ 38,90 per vat, nadat zij eerder op de dag was gekelderd tot US$ 37,61. Ruwe Brent-olie zat vorige week op een vier maanden hoge prijs van net onder de US$ 45 per vat. Die prijs was het gevolg van de hoop dat een akkoord over de productiebevriezing het overaanbod zou vertragen.

Saudi-Arabië
De ongeveer 18 olie-exporterende landen, waaronder niet-Opec-lid Rusland, hadden zich in de Qatarese hoofdstad Doha verzameld voor een akkoord om de productie tot oktober te bevriezen op de niveaus van januari. De deal heeft echter schipbreuk geleden, omdat Opec-zwaargewicht Saudi-Arabië eist dat Iran meedoet. Teheran heeft herhaaldelijk verklaard dat hij niet zal meedoen totdat hij zijn niveaus had bereikt die hij had voor de economische sancties.

"Saudi-Arabië heeft de overeenkomst opzettelijk getorpedeerd en was bereid om het fiasco te accepteren. Dit heeft de geloofwaardigheid van olieproducenten in het algemeen en van de Opec in het bijzonder, ernstig beschadigd", zegt Commerzbank in een verklaring.

De mislukking in Doha heeft nieuw leven ingeblazen in de vrees dat staats- gecontroleerde producenten de strijd om een marktaandeel zullen opvoeren door steeds hogere kortingen aan te bieden. Morgan Stanley zegt dat het Doha-fiasco zal leiden tot "een toenemend risico van hoger Opec-aanbod," vooral omdat Saudi-Arabië heeft gedreigd zijn productie te verhogen na de mislukte deal. Het kan ook invloed hebben op de bredere economie, waardoor de vraag in gevaar komt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May