Suriname krijgt FAO forestry officer
17 Mar 2016, 08:03
foto
FAO-directeur-generaal José Graziano da Silva samen met minister Soeresh Algoe. (Foto: min. LVV)


Suriname krijgt een technische Forestry officer van de voedselarm van de Verenigde Naties. De Food and Agricultural Organization (FAO) heeft ook toegezegd om drie businessplannen voor het land te schrijven. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is dat overeengekomen met José Graziano da Silva, de directeur-generaal van de FAO.

De bewindsman zegt aan Starnieuws dat hij ook het probleem van illegale visserij aan de orde heeft gesteld met de FAO-topman. Met de FAO Agreement on Port State Measures (PSMA) wil hij daar paal en perk aan stellen. Bij de PSMA-overeenkomst wordt onder andere ook de verscheping van illegale visvangsten gecontroleerd. Algoe stelt dat hij zich samen met de Maritieme Autoriteit Suriname sterk wil maken voor deze PSMA.

Suriname heeft sinds 1984 gevraagd om een kantoor van de FAO te huisvesten en dan vooral op het gebied van de bosbouw. “Er is nu afgesproken dat Suriname zorgt voor een goede huisvesting voor de Forestry officer die hier geplaatst zal worden.” De FAO-functionaris zal vanuit Suriname dan ook Guyana en Belize bedienen.

Algoe heeft van 29 februari tot 3 maart de 34ste vergadering van de Regionale Conferentie van de FAO voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied in Mexico City, bijgewoond. De deelnemers van 33 landen zijn ingegaan op de uitdagingen in de transformatie van de rurale sector, het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, riskmanagement, aanpassing aan de klimaatverandering en de Zuid-Zuid-samenwerking tussen de landen in de regio.

De LVV-minister heeft bij de Zuid-Zuid-samenwerking de problemen die het land ondervindt bij de export, aangekaart. Enkele weken geleden werd bekend dat Trinidad en Tobago steeds obstakels in de weg legt voor de import van doksenvlees uit Suriname. In een persoonlijk gesprek met de FAO-topman heeft Algoe gevraagd om te bekijken hoe de export binnen de regio op korte termijn kan worden bevorderd. Hij denkt daarbij aan de verdere ontwikkeling van de kleine herkauwers. In dat licht tast de bewindsman de mogelijkheid af om geitenvlees naar Trinidad en Tobago te exporteren.
Advertenties