Padieboeren gebruiken illegaal Guyanees zaaizaad
15 Sep 2015, 00:52
foto
Minister Soeresh Algoe in gesprek met vertegenwoordigers van VPP, SPBA en SNRI. (Foto: René Gompers)


Padieboeren hebben illegaal zaaizaad uit Guyana gebruikt. Zij bieden hierdoor verschillende kwaliteiten aan de opkopers die slechts een bepaalde soort willen voor de export. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is niet te spreken over de handeling van de padieboeren. De ondoordachte handeling van betrokkenen brengt gevaren voor de sector met zich mee.

De bewindsman heeft een onderzoek gelast naar de herkomst van het Guyanese zaaizaad. “Ik wil weten hoe het binnengekomen is. Hoe kan dat als mijn grenzen goed bewaakt zijn?” vraagt hij zich af. Algoe heeft gisteren gesproken met vertegenwoordigers uit de rijstsector. Hij had de Vereniging van Padi Producenten (VPP), de Surinaamse Padiboeren Associatie (SPBA) en Stichting Nationale Rijst Instituut (SNRI) uitgenodigd om de situatie in de sector te bespreken.

SPBA-voorzitter Harinanan Oemraw geeft toe dat er verschillende rassen rijst wordt geplant. Van het zaaizaad dat het SNRI heeft geproduceerd, is maar de helft afgenomen door de boeren. De helft van de boeren heeft gekozen voor het Guyanese ras. Oemraw zegt dat de Adron-variëteiten zeer gevoelig zijn. Minister Algoe stelt dat als de velden op tijd worden onderhouden, de rassen heel goed kunnen gedijen.

De Guyanezen, die gericht zijn op de regionale markt verdienen per ton US$ 310 aan hun rijst. De Surinaamse exporteurs zijn gericht op Europa en Zuid-Amerika, waar de Surinaamse rijst zeer gewild is om de hoge kwaliteit. Algoe legt uit dat de Guyanezen een grote voorsprong hebben op de Surinaamse boeren. De banken hebben hun boeterentes kwijtgescholden, de brandstofprijs is laag en de aangeboden kwaliteit is uniform.

Oemraw herhaalt dat de lage prijs voor padie, de verhoogde prijzen voor brandstof, water en stroom de boeren nog meer onder druk hebben gezet. Ook de belofte van de regering om US$ 60 per hectare te subsidiëren, is niet ingelost. “De banken sturen ons constant aanmaningen. Sommige leden zijn al bereid om kip en kippenhok te verkopen.”

Minister Algoe deelt mee dat hij gesprekken zal voeren met de banken om onder andere de boeterentes van de boeren kwijt te schelden. “Er is veel dat moet gebeuren. We weten waar het binnenshuis aan schort en daarnaast hebben we te maken met een lage wereldmarktprijs. De bedoeling is dat we gezamenlijk een oplossing vinden voor het probleem,” legt de bewindsman uit. “Of het in een enkele vergadering gaat lukken, weten we niet, maar we moeten ergens beginnen.”

René Gompers

Advertenties