Orde van Advocaten gebelgd over optreden minister
03 Apr 2015, 00:00
foto
Minister Edward Belfort met delen van het onderzoek en brieven die hij wilde overdragen aan De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


De raad van bestuur van de Surinaamse Orde van Advocaten spreekt haar verontwaardiging uit over de inmenging van minister Edward Belfort van Justitie en Politie over de wijze waarop het Openbaar Ministerie zijn door wet gegeven bevoegdheden toepast. De bewindsman heeft een lid van de Orde, tezamen deel uitmakende van rechterlijke macht besproken. Belfort heeft tijdens een openbare vergadering woensdag verregaande uitspraken gedaan aan het adres van de advocaat, voormalig officier van justitie, Chandra Algoe.

Het bestuur van de Orde vindt dat gegevens en dossiers over personen nimmer bij derden mogen geraken, "zeker ook niet in handen mochten worden gesteld van de minister van Justitie gezien de ‘Trias Politica’ en ons rechtsbestel die de scheiding tussen het Openbaar Ministerie en de minister van Justitie erkent".
In een verklaring zegt de raad van bestuur dat het optreden van de minister van Justitie niet alleen een grove schending is van het recht op privacy, maar meer nog het gezicht van de Rechterlijke Macht bevlekt en de integriteit van de rechtsstaat Suriname nationaal en international schade heeft berokkend.

Benadrukt wordt dat de toelating van een advocaat onderworpen is aan stringente regels onder toezicht van het Hof van Justitie. Iedere aantijging en of beschuldiging jegens de Orde van Advocaten als zou er geen regelgeving zijn bij de toelating danwel frauduleuze handelingen zich hebben voorgedaan, geeft blijk dat de minister van Justitie zonder kennis, in de ruimste zin des woords, uitlatingen heeft gedaan. Immers, een antecedenten onderzoek vindt plaats door de parketwacht, resorterende onder de minister van Justitie, de toelating op requisitoir van het Openbaar Ministerie en eedsaflegging ten overstaan van het Hof van Justitie.

De raad van bestuur van de Surinaamse Orde van Advocaten betreurt het gebeurde ten zeerste en doet een dringend beroep op zowel het Openbaar Ministerie als de regering om maatregelen te treffen om in de toekomst herhaling te voorkomen.

De verklaring is getekend door:
Mr. Harish Monorath-Deken
Mr. Joan Nibte-Vice Deken
Mr. Michella Lau-Kerssenberg-secretaris
Mr. Toelsiram Jhakry-penningmeester
Mr. Iris Nazir-commissaris Nationale en Internationale Betrekkingen
Mr. Lygia Palmburg-commissaris Algemene Zaken
Mr. Ronny Oemar-raadsadviseur
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May