Ebola: Een dodelijke afleiding
07 Feb 2015, 22:00
foto


De mediahype rond Ebola (bloedkoorts) is al bijna een maand achter de rug. De honderdduizenden doden zijn niet gevallen en de West-Afrikaanse landen zijn niet gedegradeerd tot een chaotische hel. Toch blijft het een ernstige situatie want de epidemie is ver van afgelopen. De menselijke en economische schade is groot. Hele gezinnen zijn gestorven aan het virus. Van december 2013 tot januari 2015 zijn er 8.844 doden toegewezen uit 22.200 Ebola-besmette mensen. Eind vorig jaar (oktober 2014) nog garandeerde WHO-specialisten dat we 10.000 nieuwe gevallen per week mochten verwachten met een sterftecijfer van 90%.
Voor degenen die het verhaal hebben gevolgd via westerse, oosterse en lokale (West-Afrikaanse) nieuwszenders leek het dan ook op drie verschillende verhalen.
Westerse media gingen met volle paniek en onnodige grafische wonder tekeer. In West-Europa maar vooral de VSA was de angst erin dat Ebola net voor de deur zou zijn. De focus lag niet eens zo veel bij de humanitaire ramp in West-Afrika als wel op de mogelijke ramp in eigen landen als Ebola zich zou verspreiden. De al bestaande xenofobie in het westen werd sterker aangewakkerd door politici in verkiezingsjaren, haatgroepen maar ook producenten van veiligheidsmaterialen.
Het Amerikaanse leger alleen heeft miljarden extra aangevraagd om al bestaande voorraden en voorzieningen uit te breiden. Zo ook de brandweer en politie eenheden. Oude veiligheidspakken en materiaal welke al decennia in voorraad lagen, werden als good-will gedoneerd aan onderontwikkelde landen. De band tussen bedrijfsleven, politici, leger en politie is veel besproken en goed bewezen. Maar de angst welke mede door deze mensen is geschapen, heeft goed stand gehouden.

Ook bij de VN en de WHO is er veel geld verzameld voor institutionele versterking en humanitaire hulp. Samen met bedden, tenten en medicamenten wordt er ook veel geld uitgegeven aan luxe hotels, luxe auto’s, geïmporteerd eten en zelf first class vluchten. De top 7 toezeggingen (steun) bedraagt US$1.92 miljard uit uitsluitend westerse landen/fondsen. Hiervan is US$ 1,2 miljard (62%) terecht gekomen. In tegenstelling geven Aziatische landen veel minder, maar hiervan is 100% terechtgekomen van wat publiekelijk is toegezegd. De westerse media zaten vol met witte hoofden die expert waren in de West-Afrikaanse culturen. Zelden zag je zwarte journalisten, zwarte artsen, of overheidsfunctionarissen. Het nieuws moet immers geloofwaardig blijven voor hun doelgroep. Zelfs de duizenden Afrikaanse Ebola-patiënten verloren aandacht aan een enkele westerling met Ebola.

Oosterse media
Oosterse media waren meer gebalanceerd in hun rapportages. Dringend, maar er was geen hype of angstcultuur te bekennen. Dit speelde door naar de maatregelen die Aziatische overheden namen voor een eventuele Ebola-uitbraak in hun land. Uitzonderlijk is wel China, die al 25 jaar een succesvolle proxy oorlog voert met het westen voor invloed in Afrika (voor mineralen). Deze heeft voor het eerst een grote humanitaire delegatie gestuurd. China heeft veel kritiek gehad na de tsunami in de Indische oceaan in 2003. Zelfs in vergelijking met heel arme landen uit de regio heeft China weinig uitgegeven aan humanitaire hulp. Iets wat de Chinezen heeft afgeschilderd als asociaal en gierig. In de Chinese pers wordt China als held afgeschilderd die werkt voor het goed van Afrika en de mensheid. Er wordt weinig gemeld over de activiteiten van de VN, de WHO, de Amerikanen of artsen zonder grenzen. Ook hier opvallend weinig Afrikaanse journalisten, artsen en overheidsfunctionarissen; wel meer dan voldoende Ebola-slachtoffers.

In het Midden-Oosten had voornamelijk Al-Jazeera een veel geprezen rapportage van de uitbraak. Lokale (West-Afrikaanse) journalisten werden aangetrokken, bijna uitsluitend medici en experts kwamen aan het woord. Er was een urgentie, maar geen paniek of hype. De lokale journalisten en nieuwsprogramma’s waren het interessantst. Die hebben geen internationale kijkers, industriële sponseren of nationale PR-programma om rekening mee te houden. Ook waren er geen flash animaties of onzinnige experts die kwamen uitleggen dat het einde van de wereld nabij was. Kalm en informatief. Journalistiek zoals je het niet meer ziet bij de grote internationale nieuwsagentschappen. Opmerkelijk uit de rapportages was dat de bevolking ervan overtuigd was dat Ebola een door de (witte)mens gemaakte bio-wapen zou zijn. Een klein beetje zoekwerk en het blijkt dat zij niet de enige zijn die dit denken. Een 2004 nobelprijswinnaar, Wangari Maathai (Kenya), was ervan overtuigd dat aids door de witte man was ontwikkeld.

Oorsprong
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze aantijging niet geheel ongepast is. Opmerkelijk genoeg kwam Ebola niet voor in Afrika voor de 1976 uitbraak in Congo nabij de Ebola-rivier. Genetisch onderzoek leert dat HIV tussen 1880 en 1921 moet zijn ontstaan. Zowel HIV als Ebola hebben hun oorsprong in koloniaal Afrika (Congo). Een combinatie van westerse virussen (zoals syfilis, genitale wratten, rabiës) samen met dwangarbeid en prostitutie worden ervan verdacht zowel de HIV als de Ebola-virus te hebben gegenereerd uit al bestaande virussen. Ook massa schaal vaccinatieprogramma’s waarbij naalden werden hergebruikt, zorgden voor een “ideale” situatie om nieuwe virussen te creëren(muteren) en te verspreiden. Bewust of niet, kan dit wel worden toegewezen aan de westerse “beschaving”.

Let wel de vaccinaties werden uitgevoerd om het “arbeiders” volk productief te houden voor hun koloniale meesters. In dit geval België. Dit leer je jammer genoeg niet van de grote westerse nieuws magnaten met al hun experts en grafische animaties. Maar je komt er wel op als je luistert en leest wat de West-Afrikaanse nieuwsagentschappen te zeggen hebben over hun eigen problemen.
Ebola heeft net geen 9.000 mensen gedood in een jaar. In 2012 had diarree wereldwijd 1.5 miljoen doden op zijn naam. HIV/Aids eveneens 1,5 miljoen doden. In 2010 waren er in de VSA 31.000 doden door vuurwapengeweld. Een verdere 75.000 Amerikanen zijn gewond geraakt door vuurwapens. Dit jaar zullen er 25.000 mensen wereldwijd sterven aan een “verkoudheid” ook wel bekend als influenza.

Ebola, vreselijk als het is, is niet de einde-der-tijd plaag zoals sommige westerse experts het hadden bestempeld. Het was wel voor enkele maanden een fantastische afleiding voor verschillende groepen mensen rond de wereld. Politieke propaganda, corruptie, wapenhandel, racisme, oorlog, onderdrukking etc… Ebola had een speciale smaak voor iedereen behalve de West-Afrikanen. Voor hen was het gewoon Ebola.


Anwar Alibux
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May