Surinames geschiedenis leren tijdens Open Monumentendag
15 Dec 2014, 02:00
foto
Philip Dikland, lid van de Commissie Monumentenzorg geeft informatie over de graven in de Nieuwe Oranje Tuin Begraafplaats. (Foto: Ranu Abhelakh)


Honderden personen hebben zondag deelgenomen aan de Open Monumentendag van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). Mensen weten weinig over de Surinaamse geschiedenis, is de eerste indruk van schrijfster Cynthia Mc Leod na enkele rondleidingen in het Hoekhuis en Dixie Bar. “De hele bedoeling is dat je graag wil dat mensen aan het eind van de dag met wat kennis naar huis gaan.”

Samen met de personages Miss (slavin) Alida en Johanna Schouten heeft Mc Leod over het pand verteld, wilde verhalen ontkracht en dan weer misstanden aangescherpt uit de koloniale periode. Geschiedenisdocent Claudia Raymann wil graag haar kennis vergroten. Samen met vrienden staat zij geduldig in de lange rij voor het Hoekhuis te wachten op een rondleiding. “Niet alle gebouwen zijn voor het publiek opengesteld en dit is een mogelijkheid om ze eens van binnen te zien. Je bent dan ook beter in staat dit terug te vertellen aan je leerlingen.”

Op de Nieuwe Oranjetuin Begraafplaats loopt de echtgenote van de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania rond. Zij houdt van begraafplaatsen, omdat die het nalatenschap weergeven van jongeren en ouderen, die 250 jaar geleden geleefd hebben. “Ik rij hier vaker langs, maar de poorten zijn altijd dicht. Deze dag is een uitstekende gelegenheid voor lokalen en buitenlanders om de vele historische schatten van de stad te zien.” Deze begraafplaats is een inventarisatie van namen/personen met geld en invloed in Suriname, zegt Philip Dikland, gids en lid van de Commissie Monumentenzorg. “Wie tussen 1756 en 1960 geld had, ligt hier.”
De derde Open Monumentendag is bijna geslaagd te noemen. We hadden meer scholenparticipatie verwacht, zegt Stephen Fokke, SGES-directeur. “Schoolleiders kwamen met argumenten als ‘Decembermaand, kerstdrukte etc.” In tegenstelling tot eerdere open monumentendagen, waren er dit keer geen monumentale overheidspanden op het lijstje van bezoekende panden. Fokke heeft de afgelopen dagen via de media zijn zorg geuit over de staat van enkele overheidsinstellingen zoals het ministerie van Sociale Zaken en het voormalige pand van het Arbeidsministerie. “Het instortingsgevaar is zeer groot en zorgwekkend”.

De Open Monumentendag is volgens Fokke, speciaal bedoeld om mensen het prachtige Surinaamse erfgoed van dichtbij te laten zien. Suriname met de 2002-erfgoedstatus van de binnenstad dreigt nog steeds te worden verwijderd van de Unesco-werelderfgoedlijst. De regering heeft tot december 2015 om het noodplan uit te voeren. “Helaas is er tussen februari en december 2014 bitter weinig hieraan gewerkt. Ja, aan het Paleis en Hof van Justitie wordt gewerkt, maar verder niets.” De Nederlandse Ambassade heeft de derde Open Monumentendag financieel ondersteund. Naast de 250 registreerden voor de wandelrally en speurtocht, hebben tientallen personen onder andere het Bisschoppelijk Museum, Koto Museum, de Synagoge, Kathedrale Basiliek en Lutherse kerk kunnen bezoeken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May