Ex-Koreastrijders herdenken 61ste jaardag oorlog
29 Jul 2014, 08:00
foto
V.l.n.r: A. Duiker, A. Hermelijn, dhr. Chung, Mw. Choi, F. van Russel, W. van Gom en P. Hermelijn.


Traditiegetrouw is dit jaar een krans gelegd ter herdenking aan de gevallenen van de Koreaanse oorlog. De wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea is 61 jaar geleden op 27 juli getekend.

Bestuursleden van de Federatie van oud-strijders en ex-militairen en anderen hebben maandagochtend kransen gelegd bij het Koreaans oorlogsmonument. Onder de aanwezigen waren ook de voorzitter van de Koreaanse gemeenschap in Suriname, dhr Chung, de consul van Zuid-Korea in Suriname, Tim van Ommeren en de tijdelijk zaakgelastigde van Nederland in Suriname, Robert Petri.

Aan de Koreaanse oorlog die duurde van 1950 tot 1953 hebben 115 Surinamers deelgenomen. Zij waren ingedeeld in het Nederlands Detachement Verenigde Naties. Op 10 oktober 1951 sneuvelden de Surinamers Bandison en Seedorf bij een zware aanval van de Noord-Koreanen. Zij liggen begraven op de ere militaire begraafplaats in Pusan, Zuid-Korea.

Vóór de kransleggingsceremonie ging een dochter van voorzitter Fred van Russel van de federatie, voor in gebed. Er is gebeden voor vrede in de wereld en liefde tussen de mensen.
Na de ceremonie is 1 minuut stilte in acht genomen. De Surinaamse vlag en de Koreaanse vlag stonden halfstok.

De Zuid-Koreaanse gemeenschap in Suriname heeft aan genodigden een lunch aangeboden. Daarnaast kreeg elke veteraan of weduwe van de ex-Koreastrijders een geschenk.
Advertenties