NPS: 1 juli 1863 een keerpunt
Helaas hebben degenen, die de ketenen van de slavernij achter zich hebben gelaten van de kolonisator toentertijd geen grond, geen werktuigen en geen startkapitaal waarop ook zij recht hadden ontvangen, zodat zij hierna voorspoed en welzijn voor zichzelf en voor hun gezinnen konden organiseren. Integendeel zijn kolonialisten die anderen tot slaaf hadden gemaakt financieel rijkelijk gecompenseerd. Grote aantallen nazaten van de vroegere tot slaaf gemaakten verkeren anno 2014 aan de vooravond van Keti Koti nog steeds in een zwakke tot zeer zwakke sociaaleconomische positie. Lage inkomens en grote jeugdwerkloosheid, slechte huisvesting, zij zijn de grootste groep in onze gevangenissen en nemen ook de hoogste plaatsen in op de negatieve sociale statistiekladders in ons land. De NPS heeft in het verleden aangetoond zich te bekommeren om het lot van de minst bedeelden. Zij zal vooral in de toekomst dit beleid continueren en hierdoor als anker voor de sociaal-zwakkeren in onze samenleving optreden.
Ondanks de hiervoor aangegeven negatieve ontwikkelingen hebben de directe nazaten van de tot slaaf gemaakten grote, maar vooral opvallende prestaties in Suriname neergezet. In dit kader kan zonder wie dan ook tekort te doen gedacht worden aan persoonlijkheden als: Jan Ernst Matzeliger, Big Jones, Jopie Pengel, Sophie Redmond, Bella Richards, Henck Arron, Humphrey Mijnals, Jagernath Lachmon, Quasi, Wim Bosverschuur, Anton de Kom, Eddy Bruma, Cyril Daal, Fred Derby, Clarck Accord, Graman Gazon, Eddy Vervuurt, Eddy Snijders, Akontu Felanti, Lieve Hugo, Boni, Baron en Jolie Cuer, Paul Flu, Henri de Ziel, Frank Essed, Anthony Nesty, Gerard Spong, Clarence Seedorf, Letitia Vriesde en anderen.
De afschaffing van de slavernij in ons land heeft overigens niet slechts te maken met de trans-Atlantische slavenhandel van Afrikanen, maar ook met vele van de andere etnische groepen die Suriname rijk is en die de prachtige Surinaamse menselijke bromtji dyari vormen. Zo zijn de eerste mensen, die door dezelfde kolonisator tot slaaf zijn gemaakt, de Inheemse volkeren van Suriname. Van de Inheemse volkeren is eerst hun land afgepakt, waarna er genocide onder hen is gepleegd. Ook zijn er Chinezen bij wijze van een pilot voor het eerst in 1853 naar Suriname vervoerd om mogelijk de plaats van de Afrikaanse tot slaaf gemaakten in te nemen. Vervolgens zou immigratie van Hindostaanse contractarbeiders vanaf 1873 en immigratie van Javaanse contractarbeiders in 1890 door de kolonisator niet gewenst zijn geweest indien de slavernij in 1863 niet was afgeschaft.
Voor de huidige en toekomstige generatie Surinamers is het belang dat zij hun vaderlandse geschiedenis kennen. Zij moeten daarbij wel beseffen dat de Surinaamse geschiedenis anno 2014 nog in hoge mate vanuit een Eurocentrisch denken aan hun wordt voorgehouden. De NPS is dan ook voorstander van het systematisch herschrijven van de Surinaamse geschiedenis vanuit Wan Sranan Denki. Ook is de NPS een groot voorstander van het uitgangspunt, dat educatie de basis is voor de ontwikkeling naar sterke Surinamers. Sterke Surinamers zijn mensen die geloven in hun eigen kunnen en bewust bereid zijn op te komen voor hun rechten op het gebied van werkgelegenheid, huisvesting, redelijke prijzen voor basisgoederen, redelijke inkomens en redelijke pensioenen. Op dit punt aangekomen is het helder voor eenieder dat de Nationale Partij Suriname gigantisch veel werk te verzetten heeft wanneer het er om gaat om het spectaculaire toekomstbeeld tot werkelijkheid te maken.
Bij het 100 jarig bestaan van de Emancipatie heeft een grote zoon van de Nationale Partij Suriname en van ons land het volgende gezegd: ‘Dankbaar zijn wij, maar allerminst voldaan. Er moet huisvesting, voeding, werk en onderwijs zijn voor allen zonder uitzondering. En die ‘allen’ in Suriname zijn geëmancipeerden, zij hebben recht op een menswaardig leven, een menswaardig bestaan. Zij hebben allen zonder uitzondering recht op een passend onderdak, een volwaardige voeding, voldoende werkgelegenheid voor arbeid tegen een redelijk loon, en genoegzaam grond om te bewerken. Geen van hun kinderen mag deugdelijk onderwijs, goede medische verzorging en een hoopvolle kans op de toekomst tekortkomen. Het is een recht dat bij de voortgeschreden emancipatie hoort, een emancipatie die ons tevens de plicht oplegt, met alle kracht te streven naar de verwerkelijking van deze grondrechten van de vrije mens, wij zijn dankbaar maar niet voldaan. En ook nog niet moe’, aldus minister president Johan Adolf Pengel in 1963.
De Nationale Partij Suriname wenst de Surinaamse gemeenschap een bezingsvolle en feestelijke Keti Koti 2014 toe.
Vandaag
-
14:47
Saramacca bijt spits af installatie DR- en RR-leden
-
12:50
Sancties VS bedreigen Latijnse landbouw
-
10:48
EBS-bond kondigt bodemprocedure aan tegen vonnis 'no work no pay'
-
08:51
Een goede start of toch nog steeds wensdenken!
-
06:53
Defensie herdenkt gesneuvelde militairen uit Binnenlandse Oorlog
-
04:55
Warme dinsdag met wat afkoeling in de middag
-
02:57
IMF-topvrouw Gita Gopinath vertrekt en keert terug naar Harvard
-
00:59
Column: Een baan, een bord eten, een beetje zekerheid
-
00:00
Brunswijk neemt nieuwe kantoorruimte in gebruik
Gisteren
- Venezuela beschuldigt El Salvador van mensenrechtenschendingen
- Gewapende overval op woning aan Pater Weidmanstraat
- Suriname boekt primeur met VN-gecertificeerd bosproject
- Onderzoek Jeju Air-crash: Piloten schakelden verkeerde motor uit
- Man aangehouden voor poging tot moord op ex-partner
- Reactie verklaring ex-minister Mac Andrew benoemingen 15 juli
- Adhin: DNA maakt zich op voor intensief parlementair kwartaal
- Waarom Ivan Fernald uittreedt uit de NPS
- Studenten Rechten roepen op tot evaluatie Constitutioneel Hof
- Bewolkt met kans op wat regen
- Regeringscoalitie Japan verliest controle bovenhuis na verkiezingsnederlaag
- Column: Onze misbruikte godin
- Procedure opstart toelating 10 nieuwe DNA-leden begint vandaag
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 881
- Man aangehouden na mishandeling partner
- PKF breidt kredietinstrumenten uit om ondernemers beter te ondersteunen
- Drie verkeersdoden dit weekend: politie doet beroep op weggebruikers
- Paus: 'Stop de barbarij van oorlog'
- Een visioen wordt werkelijkheid: Jennifer Simons beëdigd als president
- Autobestuurder overlijdt na fatale inhaalmanoeuvre aan Van ‘t Hogerhuysstraat
- Verdachte in Vaco-brandstichtingszaak ontkent betrokkenheid
- AZP en Oogziekenhuis Rotterdam werken reeds 20 jaar samen
- Hevige onweersbuien in de middag
- Internationale druk op Israël groeit: 'Onaanvaardbaar lijden in Gaza'
- Reactie op: Misiekaba hekelt lastminute benoemingen van zijn voorganger
- 18 vrouwen straks in DNA; NDP en ABOP scoren hoog