Arealen Adron reeds ingezaaid
23 Jun 2014, 06:00
foto


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) heeft dit seizoen 116 hectare ingezaaid. Het gaat om origineel-, elite- en eerste nabouwzaad. Op het areaal van Stichting Machinale Landbouw is er, voornamelijk eerste nabouwzaad ingezaaid op 72 hectare en 15 hectare origineelzaad. De contractboeren hebben samen 26 hectare origineelzaad ingezaaid, terwijl het Adron 4 hectare elitezaad voor zijn rekening heeft genomen. Op N.V. Nani is er 18 hectare ingezaaid.

Waarnemend directeur Soedeshchand Jairam zegt aan Starnieuws dat het gewas vlot is opgekomen. “We rekenen er op om eind september te oogsten. Dit zaaizaadproject moet veel vlotter en beter lopen dan dat van het afgelopen seizoen. De kleine fouten die er toen waren gemaakt, worden nu weggewerkt. Het gaat meer om opslag-, droog- en verwerkingsfaciliteiten waaraan wij werken”, deelt Jairam mee.

Adron is er voorstander van dat een landbouwer het product kant en klaar krijgt, omdat op deze manier de kwaliteit behouden kan worden. Het Adron wil het zaaizaad opschonen, drogen en verpakken, zodat de landbouwer niets meer aan het product hoeft te doen. Het afgelopen seizoen mochten landbouwers het zaaizaad van de rijstvelden opkopen en meenemen naar huis. Jairam benadrukt dat het in de bedoeling ligt dat alle landbouwers zaaizaad, tegen een redelijke en betaalbare prijs, bij het Adron kunnen betrekken en daardoor de kwaliteit van de rijstsector wordt verbeterd.
Advertenties