Organisaties bundelen voor gestructureerd milieuonderwijs
04 Jun 2014, 22:00
foto
Basisschoolleerlingen poseren met minister Relyveld van RGB in de Paramaribo Zoo.


Meer dan 30 milieuorganisaties zijn de komende dagen bijeen in de ‘Paramaribo Zoo’ om mediatheekleerkrachten van verschillende scholen, te trainen in het op een gestructureerde manier verzorgen van milieuonderwijs. De training is maandag begonnen, maar minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft vandaag de officiële opening gedaan. Ook afdelingen van dit ministerie zoals LBB, doen mee aan dit project, dat wordt gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds (WWF).

De verschillende milieuorganisaties hebben in de afgelopen jaren veel materiaal en tal van projecten ontwikkeld over het milieu. Volgens Loes Trustfull, coördinator van het project ‘Groene leskist’ gaat het om waardevol materiaal dat niet verloren mag gaan. Zo is het idee ontstaan om het materiaal te inventariseren. Wat bruikbaar is, is geclusterd en gebundeld in een leskist voor de schooljeugd. Het centraal punt van de scholen, de mediatheek, zal van deze leskist worden voorzien. De training die in de Paramaribo Zoo wordt gehouden is bedoeld om de mediatheekleerkrachten alvast bekend te maken met het materiaal.

Meer samenhang
Trustfull zegt dat dit een eerste stap is om milieuonderwijs op een gestructureerde manier onderdeel te laten worden van het curriculum van basis- en voj-scholen. Ook is het de bedoeling dat er meer samenhang komt in de manier van verzorgen van milieuonderwijs. Dit moet volgens Trustfull er in resulteren dat het milieubewustzijn al vroeg wordt bijgebracht. De mediatheken zullen de spil worden van het milieuonderwijs, en van daaruit zal samengewerkt worden met de milieuorganisaties.

Op de training krijgen de leerkrachten didactische vormen aangeleerd voor verwerken van het materiaal in de les, projecten schrijven en sponsoren zoeken voor de projecten. Naast de leskist zal er ook een algemene website worden gemaakt die gelinkt wordt met de verschillende milieuorganisaties en hun activiteiten.

De aanwezigheid van het ministerie van RGB bij de opstart van dit milieuproject is van belang, omdat het ministerie nu bezig is met een kustvogelproject. De afdeling Natuurbeheer van RGB is aangewezen als drager van het leskist project. Met deze training wordt de eerste leskist gemaakt met als onderwerp 'de kust'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May