Internaat Stoelmanseiland geopend met 4 inschrijvingen
08 Jan 2014, 03:00
foto


Het veel besproken internaat te Stoelmanseiland, waar lang op is gewacht, is op maandag 6 januari geopend. Tot verbazing van beheerder Abel Jawna en de leerkrachten van de VOJ-school te Stoelmanseiland is de massale inschrijving zoals was verwacht, uitgebleven.

Jawna is hoopvol gestemd en hoopt dat de komende week de leerlingen van de omliggende dorpen zich zullen aanmelden om in te trekken in het nieuwe internaat. “Ik moet zeggen dat vanuit het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, vrijwel alles is gedaan om het internaat operationeel te krijgen. Waarom de leerlingen en de ouders het hebben laten afweten is niet echt duidelijk”, zegt Jawna.

Ook assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP), die zich heeft georiënteerd in het gebied, vindt dit een onverwachte situatie. Echter somt hij wel enkele redenen op die maken dat de aanmelding van leerlingen niet is wat werd verwacht. Mede om de reden dat de ouders en leerlingen veel te lang hebben moeten wachten en er nu haast een heel kwartaal van het schooljaar voorbij is, hebben enkele ouders hun kinderen ingeschreven op een school in Paramaribo, terwijl sommige kinderen naar de stad zijn verhuisd. Een ander obstakel is dat de vier boten die de kinderen vanuit de omliggende dorpen naar Stoelmanseiland vervoeren, nog steeds varen, terwijl er sprake van was dat dit zou worden afgebouwd. Asabina denkt er bij dat er ook zo iets is als het gemis van de huiselijke situatie wanneer kinderen hun intrek nemen in het internaat.

Goede voorlichting nodig
Zowel Asabina als Jawna zeggen aan Starnieuws dat er vanuit het ministerie een goede voorlichting moet komen over het voordeel van het internaat. “Wij kennen de voordelen van andere internaten in andere gebieden in het binnenland. Ik moet zeggen dat het enthousiasme in strijd is met de toeloop kort voor en vlak na aanvang van het schooljaar. Ik ga zelf ook even goed onderzoeken wat er aan de hand is”, zegt Asabina. Jawna die sinds de grote vakantie op de plek is, zegt dinsdag van nog zes ouders te hebben gehoord dat zij hun kinderen laten intrekken. Dit zal het aantal inwoners brengen op tien. Momenteel zijn er 32 bedden beschikbaar. Het internaat biedt ruimte aan veel meer. “Wanneer er genoeg leerlingen zijn, zullen ook de andere bedden worden aangeschaft zegt de beheerder.

Jawna zegt dat het een goed voorstel zou zijn om alvast het bootvervoer waarmee de kinderen vrijwel halve dagen reizen van en naar de school af te bouwen, de voorlichting goed ter hand te nemen en alle andere zaken goed in orde te maken, waardoor er vroegtijdig vertrouwen kan zijn voor het volgend schooljaar. Het internaat is nu volledig afgebouwd voorzien van nutsvoorzieningen, personeel en onderhoudswerkers. “Alleen moeten er nog wat kleine zaken in orde komen, zoals opbergkasten voor de leerlingen, het installeren van de watertanks en maaimachines om het terrein te onderhouden”, zegt Jawna.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 20 September
Thursday 19 September
Wednesday 18 September