NCCR: Voorlopig genoeg kleding en voedsel gedoneerd
30 Jul 2013, 19:30
foto
Het NCCR-team registreert de matrassen die zijn geschonken. (Foto: René Gompers)


De samenleving heeft intussen meer dan genoeg kleding en voedsel geschonken aan de kinderen van Nos Kasita die dakloos zijn geworden. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is bijzonder dankbaar voor alle hulp, maar er kan geen kleding en voedsel, dat niet lang houdbaar is, meer aangenomen worden. Het gaat op dit moment om een crisisopvang.

Er wordt met zakken en dozen gesjouwd op het terrein van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. Pick-ups en kleine trucks rijden af en aan om uitgeladen te worden. De hulp voor de kinderen van het afgebrande tehuis Nos Kasita zwelt aan. De samenleving heeft sinds het gebeuren spontaan ingespeeld op de nood van de kinderen.

Overstelpt
Er wordt van alles aangeleverd. Groot en klein komt zijn steun betuigen met spullen en geld. Een klein meisje is met haar moeder slippers komen brengen. Zij vragen om hulp, omdat het schoeisel nog in dozen zit. De militairen en andere leden van het team komen direct in actie. De dozen zijn in 'no time' uit de auto gehaald en verplaatst naar de registratietafel. Daarvoor was de groep bezig een truck te ontladen waarin tientallen matrassen werden vervoerd. Ondertussen melden een paar jeugdigen zich aan met kleren en dekens. Alles wordt netjes geregistreerd, onderzocht, gesorteerd en opgeslagen.

Marita Ritfeld-Asonto van het coördinatieteam is ingenomen met de hulp vanuit de samenleving. "De mensen hebben niet gewacht op een officiële oproep. We zijn hier sinds gisteravond bezig met de registratie. We zijn wakker gebleven om alles te coördineren." Ritfeld deelt mee dat het goed gaat met de kinderen en dat er van alles aangedaan wordt om hen bezig te houden. "Er is zelfs video materiaal gebracht om ze te entertainen." De trauma van de brand wordt ondertussen deskundig aangepakt. De psychologen en sociaal werkers van het Psychiatrisch Centrum Suriname ontfermen zich over de kinderen én volwassenen.

De kinderen en hun begeleiders verblijven voorlopig nog in het KKF-gebouw. Zij zullen binnenkort ondergebracht worden in het Kindertehuis Saron.
Ondertussen is er een rekening geopend voor financiële hulp. De bijdrage kan gestort worden op DSB 96-67-369 op naam van NCCR 2013. Het beste is nu om geld te storten op de bank.

René Gompers
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May