Haïtiaans consulaat in Paramaribo geopend
02 Jul 2013, 17:05
foto
Minister Winston Lackin vertelt over de vriendschapsband met Haïti. In het midden zijn collega Pierre Casimer en de consul Alex Jospitre.


Het consulaat van Haïti in Paramaribo is vandaag geopend aan de Lim A Postraat 21. De opening werd verricht door de ministers Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en zijn Haïtiaanse collega Pierre Casimer. Consul-generaal Alex Jospitre zegt dat de presidenten Desi Bouterse en Michel Martelly, zich aan hun woord, om binnen een maand het consulaat te openen, hebben gehouden.

Lackin én Casimer benadrukken dat nu op een gestructureerde wijze invulling zal worden gegeven aan de bilaterale relatie en de vriendschapsband tussen de beide landen. Vertegenwoordigers van de Haïtiaanse gemeenschap die ook aanwezig waren, zeggen blij te zijn dat 36 jaar nadat de eerste Haïtianen naar Suriname kwamen er eindelijk een consulaat is in het land.

Lackin zegt dat met het bezoek van president Martelly aan Suriname en het tegenbezoek van Bouterse aan Haïti, de vorige maand, de relatie tussen de landen verder is verdiept. De twee samenwerkingsovereenkomsten en de aanwezigheid van Haïtianen in Suriname rechtvaardigen alleszins de opening van het consulaat. Het is de bedoeling dat binnen enkele dagen er ook op Haïti een Surinaams consulaat wordt geopend.

Wens in vervulling
Voor de Haïtiaanse gemeenschap is de diplomatieke post een historisch moment. Rimon Nicola woont al 29 jaar in Suriname. Hij blikt terug en geeft aan dat in de jaren zeventig de eerste groep van 48 Haïtianen naar Suriname werd gehaald door toenmalige premier Henck Arron voor de bacoveteelt. “We kunnen nu opgelucht zijn en met een gerust hart slapen”, zegt Nicola. Hij haalt aan dat een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan.

Nicola zegt dat veel Haïtianen problemen hebben met onder andere het aanvragen van paspoorten, rijbewijzen, verblijfsvergunningen en andere documenten uit het bevolkingsregister in Haïti. De Haïtiaanse gemeenschap is merendeels werkzaam in de landbouw. Bij de gesprekken tussen Bouterse en Martelly is aangegeven dat nog meer Haïtianen naar Suriname komen om in deze sector te werken. Bij de opening van het consulaat waren verschillende buitenlandse vertegenwoordigers aanwezig, alsook de directeur van Buitenlandse Zaken, Ellen Naarendorp en enkele Surinaamse ambassadeurs.

Ellesca Helderberg
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May