Dorpsvrouw runt Kasmoniplus Loket in Nieuw Aurora
02 May 2013, 08:00
foto
Wachter Gremjo Lughart, Miguella Jabini en Serwin Lughart poseren voor het Kasmoniplus Loket, gevestigd in het multipurpose pand te Nieuw Aurora. (Foto Ranu Abhelakh)


Miguella Jabini is 28 jaar en verantwoordelijk voor het ‘Kasmoniplus Loket’ in het Marrondorp Nieuw Aurora aan de Boven-Surinamerivier. “Ik ben in dit dorp geboren en ging na de lagere school voor studie naar Paramaribo”, vertelt Jabini aan Starnieuws. Ze heeft haar diploma van het IMEAO en heeft vijf jaar lang gesolliciteerd, maar geen werk gevonden. Serwin Lughart, coördinator van het Bureau Forum NGO’s, heeft Jabini in december vorig jaar gevraagd om de ‘Spaarcoöperatie Nieuwe Stijl’ te runnen.


Lughart legt uit dat de dorpelingen drie jaar geleden al een spaarcoöperatie hebben opgezet. “Wij noemden het een Dorpskas en het draaide zo goed dat het moeilijk was om de gespaarde bedragen in huis te houden.” Een jaar geleden is de GODO Foundation om hulp gevraagd en zij hebben de bouw en inrichting van een multipurpose pand gefinancierd. De gemoderniseerde ‘Dorpskas’ heet vanaf de opening op 16 december 2012 ‘Kasmoniplus Loket’ en heeft de uitstraling van een ‘bank’ in het dorp. Jabini zegt dat het loket drie dagen per week open is, “van dinsdag tot donderdag van 9.00-12.00 uur.”

Meer dan zestig klanten
Kasmoniplus heeft nu al meer dan zestig klanten uit ruim vijf dorpen en het groeit door de mond tot mond reclame. Het maandelijks te sparen bedrag is tussen SRD 10-50. Na zes maanden sparen kan de klant een lening aanvragen. Hiervoor is een identiteitskaart en werkgeversverklaring nodig en één persoon moet borg staan. Het geleende geld wordt door de mannen gebruikt om machines, zoals buitenboordmotoren of kettingzagen te kopen. De vrouwen investeren vooral in naaimachines om als kleine ondernemer met huisnijverheid iets te verdienen, terwijl anderen het bedruipen om een huis te verbouwen of een winkel op te zetten.

Lughart geeft aan dat GODO Foundation met het Bureau Forum NGO’s een éénjarig contract heeft getekend. De salarissen van Jabini en twee wachters worden door de Foundation betaald, terwijl Lughart de algemene controleur is. In de toekomst zal worden bekeken of vanuit het multipurpose pand, Bureau Forum NGO’s de dienstverlening (een loketfunctie) aan leden van GODO in het gebied kan coördineren.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May