Maleisische olie-investeerder voor blok 52
26 Apr 2013, 13:00
foto
Het blauw gestippeld gebied is waar Petronas zal gaan exploreren. (Kaart: Staatsolie NV)


Staatsolie Maatschappij Suriname NV heeft een productiedelingscontract gesloten voor blok 52 in het Surinaams zeeareaal. Het Maleisische staatsoliebedrijf Petroliam Nasional Berhad (Petronas) gaat in de eerste fase voor US$ 25 miljoen investeren in het gebied, dat ongeveer 130 kilometer ten noordwesten uit de kust van Paramaribo ligt.

De overeenkomst is opgedeeld in een exploratie-, een ontwikkelings- en een productieperiode. De eerste fase duurt drie jaar. Petronas zal één exploratieput boren en seismische data verzamelen. Alle kosten in de deze fase zijn voor Petronas. Pas als er een commerciële ontdekking wordt gedaan en die in productie wordt gebracht, zullen de kosten worden terugbetaald. Staatsolie had in februari tot en met juni 2012 een aanbesteding gehouden voor de blokken 52 en 53.

Binnen het contract kan Staatsolie tot maximaal twintig procent direct investeren in de ontwikkelingsfase. In de overeenkomst zijn bepalingen opgenomen over het verplichte minimum werkprogramma, directe inkomsten voor de Staat (royalty en belastingen), verdeling van de winstolie en management van de operaties. Eveneens zijn er clausules over inspectie, veiligheid, het milieu en de ontmanteling van faciliteiten aan het einde van de activiteiten. Voorzieningen voor werkgelegenheid voor lokaal kader, trainingen en sociale programma’s maken ook deel uit van het productiedelingscontract, zegt Staatsolie in een persbericht.

Petronas is een volledig geïntegreerde olie- en gasmultinational met strategische belangen in meer dan dertig landen. Volgens Staatsolie behoort het bedrijf op basis van zijn omzet tot de vijfhonderd grootste ter wereld.

Algemeen directeur Marc Waaldijk heeft het contract vandaag ondertekend namens Staatsolie. Voor Petronas tekende Effendy Cheng Abdullah, vicepresident Petronas en CEO Petronas Exploration. Voor de regering was minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen aanwezig.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May