Ingezonden: Het garanderen van duurzame werkgelegenheid
17 Feb 2013, 05:00
foto


Ik denk dat een primaire taak van de vakbeweging is, om de regering continue te beoordelen op de uitvoering van haar regeringsverklaring. Immers de kiezers verwachten dat het beloofde daadwerkelijk wordt uitgevoerd door de regering. Op dit moment is een hot item de instelling van het minimumloon. Dit is een must aangezien mensen nog steeds arbeid moeten verrichten tegen zeer lage lonen. Lonen van SRD 450 per maan zijn nog steeds aan de orde.
Deze zouden op zijn minst verdubbeld moeten worden om iemand enigszins een menswaardig bestaan te garanderen. Het geheel moet in goed overleg met het bedrijfsleven en de vakbeweging heel spoedig worden geïmplementeerd. Een uitermate grotere must voor de Surinaamse mens is het creëren van duurzame werkgelegenheid.
Hierdoor kunnen bouwstenen aangedragen worden om stabiele gezinnen te waarborgen. Middels arbeid verkregen inkomen geeft ook een satisfactie aan de mens en heeft een voorbeeld functie naar de jeugd toe. Ook de nationale productie wordt hierdoor verhoogd.

Er is een grote woningnood in Paramaribo en omliggende districten onder vooral de jeugd. Hoe zullen zij een woning (van de overheid) kunnen financieren zonder inkomen? Ik ben daarom blij om te constateren dat de regering heel wat actiepunten in haar regeringsbeleid heeft vervat welke bij implementatie duurzame werkgelegenheid kan creëren. Hieronder laat ik enkele de revue passeren:
1. Het verdient daarbij een zekere accentuering, dat duurzame werkgelegenheid investeringen vereist, die de mogelijkheid versterken om nieuwe vaardigheden op te doen, die zowel van toepassing zijn wanneer bestaande vaardigheden verouderen als wanneer de beschikbare basale vaardigheden ontoereikend zijn voor de in de samenleving vereiste productiviteit.
Een centraal doel in dit opzicht is dat geïnvesteerd wordt in de vaardigheden van de laagopgeleiden over het gehele land, daarmede wordt hun participatie in het arbeidsproces aanzienlijk verhoogd.
Een noodzakelijke voorwaarde hiervoor is dat de overheid condities aandraagt die in samenwerking met het bedrijfsleven en in nauw overleg met de vakbeweging leidt tot de creatie van structurele werkgelegenheid.
De Regering verwacht binnen afzienbare tijd een beleidswitboek te presenteren, waarin de herstructurering en de innovatie van het onderwijsstelsel zal worden aangegeven.
2. Het streven om als voedselschuur voor het Caribische gebied te dienen.
3. Met de Organisatie van Islamitische Conference (OIC) zal samengewerkt worden bij de financiering van projecten, terwijl onze participatie in de organisatie van het Verdrag voor Amazonische Samenwerking (ACTO) gericht zal zijn op grotere welvaart en welzijn van de binnenland bewoners.
4. Samengevat zal het economisch beleid van de Regering erop neerkomen dat een hoog productieniveau wordt bereikt, mede op basis van omvangrijke particuliere investeringen en voortdurende modernisering en kwaliteitsverbetering van de factor arbeid. In het kader van de productieverhoging wenst de Regering zich te richten op verschillende sectoren, waaronder Bosbouw, Mijnbouw, Bouwnijverheid, Water en Energie.
5. De productie van vrijwel het complete pakket van bouwmaterialen wordt mogelijk geacht uit grondstoffen die in Suriname in beduidende mate voorkomen. Hiervoor zijn er studies te verwachten omtrent tenminste vier nieuwe ondernemingen geprojecteerd met vestigingsplaatsen in Brokopondo, Commewijne, Marowijne en Para, die in het huisvestingsbeleid een zeer belangrijke rol zullen dienen te vervullen.
6. Voorts wenst de regering te bevorderen, dat productie wordt gerealiseerd op het gebied van biologisch verkregen energiedragers, zoals suikerriet, palmproducten en soya.
7. De specifieke ondersteuning van de productiesectoren door het toepassen van nultarieven en ontheffingen van BTW, speciale fiscale incentives aan geïdentificeerde productiesectoren en de inwerkingtreding van de Investeringswet, zullen onderdeel vormen van de totale Belastinghervorming.
8. Het garantiefonds voor bedrijfskredieten zal via dit instituut ervoor moeten zorgen dat financieringsvoorwaarden voor kleine en middelgrote bedrijven versoepeld worden en dat deze bedrijven grotere ondersteuning krijgen in het vooral in de beginjaren te lopen bedrijfsrisico, bij zowel nieuwe investeringen en als uitbreidingsinvesteringen.
9. Het sociaal contract met de gemeenschap zal, naast de bevordering van stabiele prijzen, ook tot uiting worden gebracht in de ondersteuning van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving: de seniorenburgers, burgers met een geestelijke of lichamelijke beperking, kinderen en alleenstaande moeders.
Het beleid zal erop gericht zijn om in nauwe samenwerking tussen overheidsinstellingen en NGO’s die werkzaam zijn op sociaal gebied, ervoor zorg te dragen dat de meest behoeftigen zodanig worden versterkt dat in hun basisbehoeften kan worden voorzien. Sociale steun zal worden gericht op de groepen die daarvoor in aanmerkingen komen.

Regeringsverklaring 2010‐2015
Bij deze wordt de regering opgeroepen om die maatregelen te treffen welke garanderen dat bovengenoemde beleidspunten in haar resterende zittingsperiode daadwerkelijk worden geïmplementeerd. Hierdoor zullen vooral de werkloze jongeren en zij die in de toekomst de schoolbanken zullen verlaten aan bod kunnen komen. Dit is ook een methode om vooral de drugscriminaliteit onder de jeugd terug te dringen.

Een gebiedende eis is om het beleid op het stuk van de Aziatische immigratie drastisch om te gooien en zich te richten op Aziatisch en immigranten uit andere continenten die de Surinaamse industrie en productiesector kunnen helpen ontwikkelen met kennis en kapitaal waarbij lokale arbeid mede aan bod komt.
Tot slot wil ik de vakbeweging, nationale jeugdparlement,studentenorganisaties en alle burgers oproepen om elke regering kritisch te blijven volgen en haar steeds erop te wijzen om het beloofde uit te voeren tot heil van land en volk, in het bijzonder de jeugd.

Harold Pultoo
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May