Toestemming extra lange werktijden Rosebel vervalt
12 Feb 2013, 08:00
foto
Vakbondsleider Freddy Brug


In mei dit jaar verloopt de toestemming die het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM), verstrekt heeft aan Iamgold/Rosebel Gold Mines om werknemers twaalf uur per dag te laten werken. Afgesproken was dat er een evaluatie zou komen. Vakbondsleider Freddy Brug zegt aan Starnieuws tegen deze bepaling te zijn. De bond zal zich inzetten om deze abnormale werktijd terug te draaien.

Brug zegt aan het ministerie van ATM een brief te hebben geschreven. Hierin is aangegeven dat de bond deel wil uitmaken van de commissie die de evaluatie zal plegen. Ook aan de assembleecommissie die de concept-gouddeals voorbereid voor openbare behandeling, heeft Brug onomwonden meegedeeld dat de arbeidsomstandigheden moeten veranderen. ATM heeft intussen ook aangegeven aan de commissie dat in mei deze kwestie geëvalueerd zal worden. Eerder heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een positief advies hiervoor gegeven.

In de concept-overeenkomst met Surgold staat dat afgeweken zal worden van de gebruikelijke werktijden. Brug hoopt dat De Nationale Assemblee hiertegen stelling zal nemen, als de regering deze kwestie handhaaft. Brug stelt dat president Desi Bouterse heeft aangegeven dat "de mens centraal staat". Hij rekent er op dat wat krom is rechtgetrokken moet worden. De bond zal zich ook sterk voor maken dat werknemers niet achteruit gaan in salaris wanneer de twaalfurige werkdag wordt afgeschaft. Ook de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) is tegen een diensttijd van twaalf uren per dag. De vakcentrale vindt dat er een apart paragraaf moet komen waarin de arbeidsregeling wordt vastgesteld.
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January