Abdoelgafoer en Kromosoeto MDG-jeugdambassadeurs
03 Feb 2013, 00:00
foto
Faizal Abdoelgafoer en Jillian Kromosoeto zijn door het Jeugdparlement gekozen tot MDG-jeugdambassadeurs. In het midden voorzitter Derryl Boetoe. (Foto: René Gompers)


Faizal Abdoelgafoer en Jillian Kromosoeto zijn zaterdagmiddag gekozen tot Millennium Development Goals (MDG) jeugdambassadeurs in Suriname. 25 jeugdparlementiërs brachten tijdens een vlot verlopen openbare vergadering hun stem uit op drie kandidaten. Abdoelgafoer, die de functie al bekleedt, was de enige mannelijke kandidaat en werd herkozen met twintig stemmen. Kromosoeto kreeg veertien stemmen en Mujinka Pinas kreeg er tien. Kromosoeto en Abdoelgafoer zullen zich de komende twee jaren onder de jeugd inzetten om de MDG's te halen.

"Dat ik herkozen ben zie ik als een bevestiging dat ik goed op weg ben", zegt een nuchtere Abdoelgafoer. De opnieuw gekozen jeugdambassadeur is medeverantwoordelijk voor de groei van het jaarlijkse schoolpakkettenproject. "We zijn begonnen met 500 pakketten, in 2011 waren dat 2000 en in 2012 hebben we 11.000 pakketten uitgedeeld. Abdoelgafoer is ook bezig met het stimuleren van de sport onder de jeugd en werkt aan enkele projecten met het NJP. "De komende tijd ga ik me sterk maken om de kinderbijslag nog eens verhoogd te krijgen. Ik wil er aan werken dat de overheid ook sociale steun geeft aan leerlingen en studenten. Geld alleen is niet genoeg."
Abdoelgafoer is 23 en studeert aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en aan de International Business School for Europe and the Americas.

Werken aan één jaarplan
Jillian Kromosoeto is ook 23 en studeert bedrijfseconomie. Zij is president van Leo club Gado Tjo, gesponsord door Lions Club Paramaribo Central en is lid van de jongerenadviesraad bij de UNFPA (United Nations Populations Fund). "Ik voelde me geroepen om te solliciteren naar deze functie", zegt Kromosoeto aan Starnieuws. "Ik ben al heel lang bezig met werken onder de jongeren en aan de doelen van UNFPA. Die komen hier en daar overeen met de MDG's. Ik ben blij dat ik op dit niveau een bijdrage mag leveren". Kromosoeto gaat zich richten op bewustzijn en burgerparticipatie bij de jeugd. "Pas als de jeugd begrijpt wat de MDG's zijn zal ze actiever en gezamenlijk participeren in het halen van de millenniumdoelen", stelt de jeugdambassadeur, die net als Abdoelgafoer al een jaarplan van activiteiten heeft opgesteld. De twee jeugdigen melden dat ze gaan werken naar één jaarplan om zoveel mogelijk gedaan te krijgen in de komende twee jaar.

Minister van Sport & Jeugdzaken Ismanto Adna, was erg onder de indruk van het verloop van de vergadering en de verkiezingen. "Ik kijk uit naar een goede samenwerking en op de steun van Sport- & Jeugdzaken kunnen jullie altijd rekenen."

René Gompers
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November