Inheemse dorpen nabij Albina krijgen water uit de kraan
25 Dec 2012, 06:00
foto
Een tiener jongen bij een van de vijf openbare tapkranen in het dorp Tapoekoe.


Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft woord gehouden. De inheemse dorpen Erowarte, Tapoekoe en Pierre Kondre aan de Marowijnerivier krijgen vanaf maandag schoon drinkwater uit de kraan. Als tijdelijke oplossing zijn in elk dorp vijf openbare tapkranen aangebracht op een afstand van een kilometer.

Door interventie heeft NH gedaan gekregen dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de watertoevoer via haar distributienet naar de dorpen toe kon garanderen. NH heeft in raptempo voor de uitbreiding gezorgd met de aanleg van tien kilometer aan buizen van zes duim.

Bewoners blij
"Het is voor de eerste keer dat we water uit de kraan krijgen sinds het bestaan van ons dorp", vertelt bewoner Hans Tjajoelai (48) van Tapoekoe aan Starnieuws. Kapitein Jona Gunther van Erowarte is zichtbaar opgelucht dat dit project vóór de kerstdagen is afgerond. Het dorpshoofd zegt dat in het ruim zeventigjarig bestaan van het dorp, er wel eens waterleiding was, maar er kwam vuil water uit de kraan.

De Dienst Watervoorziening (DWV) van dit departement had na een werk- en oriëntatiebezoek van NH-minister Jim Hok eerder dit jaar de dorpen de garantie gegeven dat er schoon water uit de kraan zou vloeien. Echter moesten de distributieleidingen ingevoerd worden. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden werden de bewoners geconfronteerd met drinkwaternood.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May