Coronie gaat voor export van kokosolie
27 Oct 2012, 00:00
foto
Flessen 'Virgin Natural Coconut Oil’ (Foto: Ranu Abhelakh)


Binnen honderd dagen staat de eerste kokosolie persfabriek Coproco NV in het district Coronie, onthult producent Harold Monkou. Het product ‘Virgin Natural Coconut Oil’ wordt niet geraffineerd, bevat geen toevoegingen, maar wel een groot deel verzadigde vetzuren (middellange keten vetzuren).

“Onze olie is puur en bevat alle vitamines, het is anti-cholesterol en zorgt ervoor dat alle spieren in je lichaam in tact zijn. Een mens moet eigenlijk elke dag een theelepel kokosolie gebruiken om gezond te blijven”, zegt Monkou. ‘Virgin Natural Coconut Oil’ zal niet alleen in de schappen van Surinaamse supermarkten te koop zijn, maar ook buiten de grenzen. Monkou zegt dat al contracten met buitenlandse afnemers zijn geregeld.

Eerst de vis vangen
“Wij hebben al overeenkomsten en de bestellingen zijn al geplaatst, dus wij zijn er al”, voegt hij er heel trots aan toe. Meer details over Surinames kokosolie export en het volume, wil Monkou niet kwijt, “laten wij de vis niet verkopen, voordat die gevangen is. Nu werken wij naar een basis toe en kijken welk productieniveau wij kunnen halen". Op kleine schaal verkoopt Coproco NV.momenteel het product in één liter, halve liter en 350ml flessen.

Naast kokosnoten uit de eigen aanplant, zal de ondernemer ook lokaal noten opkopen. Monkou is zich ervan bewust dat zijn onderneming een spin-off effect zal hebben voor het district en de inwoners. “Dat is onze bedoeling eigenlijk en daarom heeft Coproco NV de hulp ingeroepen van deskundigen die de Coronianen voorlichten, stimuleren en begeleiden om hun aanplant te vernieuwen en vergroten.“ Hij wenst dat Surinamers bewust worden van de productie en kwaliteit in Coronie, “want soms vergeet men dat dit district, de basis van Paramaribo heeft gelegd”.

Ook fruit
Naast Monkou met zijn nieuwste product, timmert ook fruitteler Cleon Limon hard aan de weg om Coronie ‘in the picture’ te brengen. Limon die enkele percelen verder woont, heeft in de afgelopen zeven jaar meer dan vijftig verschillende fruitbomen geplant op zijn achtererf. De takken van de roodborstje manjaboom raken de grond door het gewicht van het grote aantal vruchten.

“Het begon als een hobby. Ik heb de plantjes gekocht bij LVV-Coronie en begon ze in de grond te zetten. Nu is het mijn beroep geworden. ” Limon heeft veel afzet in Coronie zelf, onder de stand verkopers langs de Oost-West verbinding en kent ook vaste opkopers uit Paramaribo.
Dagelijks bezoeken Surinaamse en buitenlandse toeristen zijn fruittuin. “Zij horen via-via, of van mijn vrienden in de stad. Ik vind het prettig als men komt, zo wordt mijn vriendenkring steeds groter en verdien er nog aan.”

Edward Troon

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March