Grondig onderzoek bij brandweer over gemaakte fouten
17 Oct 2012, 02:00
foto


Bij de brandweer wordt er een grondig onderzoek ingesteld naar zaken die fout zijn gegaan bij brand aan de Prinsen- en Zwartenhovenbrugstraat maandag. Dit zei minister Edward Belfort aan De Nationale Assemblee dinsdag. De vonken vlogen ervan af in het parlement over de wijze waarop er opgetreden is bij het blussen van de brand. Belfort gooide olie op het vuur en gaf aan dat veel mis is in dit korps. Ook brandslangen zijn gestolen, terwijl er dag en nacht bewaking is.

Belfort legde uit dat zaken verkeerd zijn gegaan, waardoor kostbare momenten verloren zijn gegaan. De dompelpomp die nodig was om water te pompen uit de Surinamerivier was niet tijdig ter plekke. Op basis van de antwoorden van de minister, was de oppositie niet te houden. Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie probeerde de situatie nog te redden en stelde dat er oplossingsgericht gewerkt moet worden door de zaken in kaart te brengen. Intussen heeft de brandweer ook bekendgemaakt dat er een grondig onderzoek komt.

Maatregelen nodig
Guno Castelen (SPA/Nieuw Front) merkte op dat de minister volmondig heeft bekend dat er leiderschapsproblemen zijn bij de brandweer. Hij merkte op dat er dringend maatregelen getroffen moeten worden. Het optreden van de brandweer was niet correct, de communicatie was zoek en mensen waren niet op hun post. De veiligheid van de gemeenschap is op deze manier niet gegarandeerd, benadrukte Castelen.

Volksvertegenwoordiger Asiskumar Gajadien (VHP/Nieuw Front) noemde het een 'trieste vertoning'. “Dit incident illustreert de zwakke punten van deze overheid. Privézaken van brandweerlieden worden in het parlement besproken door de minister. Bewindslieden zitten te zuipen in het binnenland...”, zei Gajadien. Hij moest 'zuipen' terugnemen van assembleevoorzitter Jennifer Simons. Gajadien zei hierop dat "bewindslieden zitten te feesten in het binnenland terwijl het volk verzuipt".

Lokt conflicten uit
Ruth Wijdenbosch, vicevoorzitter van het parlement, haalde aan dat de minister conflicten uitlokt. “Wat mensen met hun geld doen, is non of your business. Van u wordt verwacht dat u opkomt voor uw manschappen en geen schadeclaim moet gaan leggen”, merkte Wijdenbosch op.

Fractieleider Radjkoemar Randjietsingh van het Nieuw Front beweerde dat de veiligheid naar de gemeenschap toe niet gegarandeerd is. “De regering heeft gefaald in het beschermen van het volk tegen branden. Zij moet duidelijk aangeven waarom er bezuinigd wordt met overuren van de brandweer. De communicatie binnen het korps laat veel te wensen over”, stelde Randjietsingh.

Preventief optreden
Marinus Bee (ABOP/A Combinatie benadrukte dat de problemen niet van nu zijn. Hij stelde dat het belangrijk is dat er een onderzoek komt waarom de brand niet op de juiste manier is aangepakt. Er moet nagegaan worden of het gelegen heeft aan de instructies van de overheid over de overuren. Mahinder Jogi (VHP/Nieuw Front) meende dat minister Belfort het hele korps beledigt en het falen aangeeft. De bewindsman geniet volgens hem niet het vertrouwen van de ambtenaren. “De belangen van de gemeenschap moeten gediend worden en het volk moet zich veilig voelen. Er is een beperking op de overuren van de brandweer, terwijl de regering met geld strooit. Daar waar er geld nodig is, wordt er geen geld gegeven”, stelde Jogi.

André Misiekaba (NDP/Mega Combinatie) zei dat maatregelen getroffen moeten worden en de oorzaak van het probleem onderzocht moet worden. Nagegaan dient te worden waarom er verkeerde instructies zijn gegeven. Volgens fractievoorzitter van DOE, Carl Breeveld, moet de historische binnenstad beschermd worden. Er moeten maatregelen genomen worden waarbij preventief opgetreden dient te worden.
Advertenties

Friday 20 September
Thursday 19 September
Wednesday 18 September