BTW wordt medio volgend jaar ingevoerd
24 Sep 2012, 02:30
foto


Medio 2013 zal de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) volledig ingevoerd worden. Dit is ter vervanging van de huidige omzetbelasting. Hiervoor zal een nieuw automatiseringssysteem worden aangeschaft. De complete vernieuwing en aanschaf van randapparatuur, ook enkele scans voor de douane zijn begroot op SRD 34.460.000. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) financiert dit project.

In de ontwerpbegroting voor 2013 wordt verwezen naar het Ontwikkelingsplan waarin de belastinghervorming is aangekondigd. Het ministerie van Financiën wijst erop dat de wetgeving verouderd, complex en moeilijk hanteerbaar is voor economische ontwikkeling. "Het is dus tijd voor een brede belastinghervorming".

Verschuiving belastingdruk
De hervorming houdt in de verschuiving van de belastingdruk van de directe belastingen (inkomsten en loonbelasting) naar de indirecte belastingen (BTW). Met de introductie van de BTW zullen de tarieven van de loon- en inkomstenbelasting worden verlaagd. "Deze verlaging zal de ondernemer en de loontrekker meer netto-inkomsten verschaffen", staat er in de ontwerpbegroting.

Volgend jaar zal ook de eerste fase van de verzelfstandiging van de Belastingdienst een feit moeten zijn. Er komt een zelfstandig bestuursorgaan, dat de verantwoordelijkheid zal dragen voor het administreren van de diensten. Dit moet een substantiële verbetering zijn van de Belastingdienst waardoor deze effectief en efficiënt zal kunnen functioneren. Door de invoering van de BTW zullen de inkomsten uit de directe belastingen minder zijn dan in 2012. Dit tekort zal opgevangen worden door invordering van achterstallige belastingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May