JCI Urban-campagne haalt 18 trucks vuil op in Lelydorp
16 Sep 2012, 06:00
foto
Het grofvuil wordt opgehaald in Lelydorp. (Foto: JCI Urban)


In Lelydorp is zaterdag het 'Lets beat dengue' project van JCI Urban -in oprichting-, afgesloten. Er zijn achttien trucks met vuil opgehaald uit het gebied, vertelt de president van JCI Urban Rajiv Hieralal aan Starnieuws. “Zowat elk huishouden in de buurt heeft gehoor gegeven aan de oproep om zijn grof vuil mee te geven", stelt hij tevreden terugblikkend op de actie.

Ruim een week geleden begon het project, waarbij JCI-leden huis aan huis door de wijk Tuinstad-oost voorlichting hebben geven over dengue preventie. Ook heeft de organisatie een inventaris gemaakt van grof vuil -mogelijke broedplaatsen voor de dengue muskiet- bij de huishoudens in die buurt.

Veel medewerking gekregen
“Sommige mensen waren moeilijk te overtuigen dat het vuil op hun erf een broedplaats vormt voor de muskieten en een gevaar voor hen is. De meeste buurtbewoners waren echter wel enthousiast en gaven aan wat voor problemen ze nog meer hadden met vuil en muskieten. Dit varieerde van goten met stilstaand water tot schoolkinderen die vuil gooien op de bermen", vertelt Suzanne Essed, bestuurslid van JCI Urban.

Samen met de 'Clean up the World' campagne, een project van het landelijk platform buurtorganisaties in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO/PAHO is het vuil vrijdag en zaterdag opgehaald. “Ook Milieu inspectie van het BOG heeft tijdens de twee ophaaldagen flink geholpen om mensen aan te spreken om hun vuil buiten te zetten. Volgens feedback van 'Clean up the World' kan de werkwijze van JCI Urban als model worden gebruikt in andere buurten”, zegt Hieralal.

Ideale periode
Volgens JCI Urban is de droge periode ideaal voor dit project omdat op deze manier het aantal broedplaatsen verminderd kan worden en er in de regentijd minder muskieten de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Uit informatie verzameld tijdens de voorlichtings- en inventarisdagen zal een rapport worden opgesteld met aanbevelingen die aan de districtscommissaris van Wanica zal worden aangeboden, zodat de problemen samen opgelost kunnen worden.

Volgens Hieralal is het belangrijk dat jongeren niet wachten op de overheid, maar zelf oplossingen voor problemen zoeken en aanpakken. De bedoeling van het project was ook om de gemeenschap kennis te laten maken met JCI Urban en te tonen waarmee de jongerenorganisatie zich bezighoudt. Op 24 september is er voor geïnteresseerden een bijeenkomst op Lelydorp.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May