Suriname moet bewuster worden van Ayurveda
05 Aug 2012, 10:00
foto
Bij de Ayurvedische geneeskunst wordt gebruik gemaakt van etherische oliën en geneeskrachtige kruiden.


'Ayurveda, de oudste geneeskunst ter wereld' is het thema van de lezing om het bewustzijn over deze geneesvorm te vergroten. Samen met de Indiase ambassade organiseert Stichting Organisatie Hindoe Media de lezing in de Yoga Hall in het Indian Cultural Centre.

Ayurveda (Ayus=leven, Veda=kennis, weten), ofwel kennis van het leven, is een Indiase Hindoe-geneeskunde die al duizenden jaren bestaat. De hindoeïstische leer is gebaseerd op de Veda’s (heilige boeken) waarin alle (oeroude) kennis is opgeslagen. In het wereldbeeld van het hindoeïsme hangt alles met alles samen in de kosmos. Dit zien we terug in de ayurveda, een zeer grondige geneeswijze die heden ten dage nog veel populariteit geniet in het moderne India en steeds meer terrein wint in de westerse wereld.

Ayurveda is een duizenden jaren oude Indische holistische geneeskunde, die uitgaat van de eenheid tussen lichaam en geest. Ayurveda kuren behandelen onder meer stress, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, reuma, rugpijnen, migraine, artritis, neus-, oor- en oogkwalen, hart- en vaatziekten,… en de behandelingen duren 1 tot 3 weken. Een ayurvedisch arts stelt eerst een diagnose en voorziet dan een specifieke behandeling op maat van uw constitutie en op basis van etherische oliën en geneeskrachtige kruiden. Massages, baden en een dieet vervolledigen de kuur, terwijl yoga en meditatie het effect kunnen versterken.

Veel besparen
De lezing die morgen (maandag) wordt gehouden moet de toepassing van Ayurveda in ons land stimuleren. Stichting Organisatie Hindoe Media zegt dat Suriname veel kosten zou kunnen besparen als wij deze geneeswijze steeds meer zouden toepassen. “ Immers leent onze landbouwgrond zich hier ontzettend goed voor.” Abdul Salam, een Indiase landbouwkundige, heeft in 2003 voor Suriname een haalbaarheidsstudie over Cashewnoten verricht. Hij heeft onlangs zijn positieve bevindingen over onder andere Ayurvedische oliën overgebracht aan de Surinaamse autoriteiten.

Vaidya Etienne Bhagwan Premdani, die in Suriname is geboren, is een autoriteit op het gebied van Ayurveda in Nederland. Hij zal de lezing: ‘Ayurveda, de oudste geneeskunst in de wereld’ verzorgen. Premdani is eigenaar van Premdani Ayurveda Clinic en Premdani Ayurveda College in Olst, Nederland.
Advertenties