Sori mi, doet huwelijksdag herleven
13 Jul 2012, 10:00
foto
Componist Harold Gessel en vocalist Maroef Amatsam willen op de eerste plaats eindigen tijdens het Suripopfestival. (Foto: Rachel Dompig)


“De drijfveer voor het schrijven van het lied Sori mi is om het Suripopfestival op 3 augustus te winnen”, zegt Harold Gessel. Hij is al drie keren op de tweede plaats geëindigd en voor hem is het een grote uitdaging om met de eerste prijs naar huis te gaan. “De eerste prijs behalen is al een inspiratie om iets beters te schrijven. Ook mijn echtgenote is een stimulans voor het schrijven van dit lied. Ik raak geïnspireerd door de persoon die ik heb”, vertelt Harold aan Starnieuws.

Het neerpennen van de woorden begon tijdens zijn vakantie vorig jaar in Nederland. Op een boerderij in het ‘koude kikkerland’ kreeg de tekst van Sori mi gestalte. In het bos te Woudenberg werden de gevoelens van blijdschap, zekerheid en spanning opnieuw beleefd om de song met rijm en inhoud te componeren. De keyboard gebruikt hij om de klanken te maken en eventueel de melodie op te nemen. Hij schrijft voornamelijk liedjes over liefde. “Liefde is het leukste onderwerp. De leidraad van Sori mi is het huwelijk, omdat trouwen het toppunt van liefde is”, zegt hij overtuigd.

Huwelijk
Harold is ongeveer drie jaren geleden in het huwelijksbootje gestapt. In het lied vraagt de man zijn vrouw om hem met liefde te omringen. De man bewondert zijn echtgenote en uit zijn gevoelens. ”Het gevoel van liefde zal groeien naarmate de man en zijn echtgenote dichterbij elkaar komen. Gi firi okasi. Fu kon na inse”, benadrukt de componist. De intieme momenten die de geliefden opnieuw beleven, worden uitgedrukt met woorden mek’ wi brasa en mek’ wi bosi door de componist. Voor de man is het heel belangrijk dat hij vertroeteld wordt door zijn geliefde. Dit laat hij duidelijk merken wanneer hij kori mi, hori mi, mek’ yu lobi lontu mi. Ay sori mi zingt hij voor haar.

De eerste ontmoeting wordt opnieuw voor de geest gehaald, om het gevoel van blijdschap op te wekken. “Je bent zodanig in de wolken dat je de tijd en zelfs je naam vergeet. Yu ai bruya mi ton ton. Frigiti a ten, frigiti mi nen”, stelt Harold. “De beelden die gebruikt zijn voor de clip zijn daarom ook reëel, zodat velen dit moment opnieuw mogen ervaren’, stelt de hij. Niemand anders dan Ernesto van Dal koos de componist om het muziekstuk te arrangeren. ‘Hij is een professional en bij het muzikaal bewerken van Sori mi is het duidelijk gebleken, bevestigt Harold. De boodschap die hij uitdraagt in zijn lied is geef liefde om het morgen weer te ontvangen.

Uiting van liefde
Volgens de componist is Maroef Amatstam, de enige persoon die Sori mi op de beste manier kan uitdragen. “Maroef heeft die warme stem en hij weet zich precies te uiten wanneer het om liefde gaat”, beweert Harold. Voor de zanger is het ook een prikkel dat het nummer op de eerste plaats eindigt. “Ik wil dat Harold wint dus ga ik mijn uiterste best doen om het lied met de nodige improvisaties uit te dragen. Hij heeft mij ontdekt”, zegt Maroef.

Toen hij de tekst zag, kwam hij direct met ideetjes hoe hij het gaat aanpakken om de song te vertolken. Hij heeft nu meer ervaring in de muziekwereld en weet hoe hij de show moet weggeven. Bij het zingen van kon hor’ mi anu. Kon pkinso krosbe beeldt hij uit hoe hij zijn vrouw in zijn armen houdt. Hij vindt dat het lied in het tweede refrein meer begint te leven, wanneer hij mek’ wi brasa, mek wi bosi. Mek’ a dron fu lobi prey. Ala Gado dey. Kori mi, hori mi, mek’ yu lobi lontu mi ay sori mi ten gehore brengt. “ Er is meer drama. Je gaat hogere tonen gebruiken om het geheel uit te dragen. Je zoekt de tophoogte met je stem”, benadrukt hij.
Omdat de componist zo gedreven is om het festival te winnen, heeft hij de daad bij het woord gevoegd een beter nummer te schrijver, meent de vocalist zelfverzekerd. “Het is de derde keer dat ik voor Harold zing en ik ben van mening, dat dit lied het beste nummer van hem is”, benadrukt Maroef. Hij is al zeven jaren bandleider van de muziekformatie The Future Club, die op 1 juli 2005 is opgericht. De liedjes, die op tweede plaats eindigden zijn Wang bigi lobi gezongen door Naomi Satra in 2010, Ini yu brasa vertolkt door Danitsia Sahadewsing in 2008 en Lob mi tu tamara uitgedragen door Maroef Amatstam in 2004.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May