Wereldmilieudag: Noodzaak tot duurzamere wereld
05 Jun 2012, 07:00
foto


Terwijl de wereld zich opmaakt voor de VN-Conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio +20), biedt Wereldmilieudag een kans om de noodzaak te markeren van een modelverschuiving naar een duurzamere wereld. Zo begint secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties zijn boodschap vandaag op Wereldmilieudag.

Het thema van dit jaar ‘Groene Economie, bent u er ook bij?’ onderstreept de noodzaak voor iedereen om zijn rol te vervullen bij het behoud van de menselijke ecologische voetafdruk binnen de planetaire grenzen. De wereldbevolking bedraagt 7 miljard en kan in 2050 stijgen tot meer dan 9 miljard. De bevolkingstoename betekent een grotere druk op de reeds overvolle steden - waar meer dan de helft van alle mensen nu wonen - en op natuurlijke hulpbronnen, omdat de vraag naar voedsel, water en energie stijgt. Het betekent ook dat meer mensen op zoek gaan naar fatsoenlijke banen. Wereldwijd zijn op dit moment 1,3 miljard mensen werkloos of hebben geen passende baan. In de komende tien jaar zal naar schatting een half miljard mensen toetreden tot de arbeidsmarkt .

Duurzaamheid omvat het bieden van mogelijkheden aan een ieder door de sociale, economische en ecologische dimensies van ontwikkeling te balanceren. “We moeten de mythe dat er een conflict is tussen economie en milieuzorg weerleggen. Met slim beleid en de juiste investeringen kunnen landen hun omgeving beschermen, de groei van hun economieën, het genereren van fatsoenlijke banen en sociale vooruitgang versnellen”, pleit Ban Ki Moon. “Rio +20 is onze kans om de wereldwijde inzet voor duurzame ontwikkeling te verdiepen. In Rio, moeten we het erover eens worden dat het meten van groei en welvaart door het bruto binnenlands product alleen, onvoldoende is.”

Duurzame ontwikkelingsdoelen
De VN-baas vindt dat we het erover eens moeten zijn dat de wereld een aantal duurzame ontwikkelingsdoelen nodig die zullen voortbouwen op de millenniumdoelstellingen. “En we moeten vooruitgang boeken op een aantal van de duurzame bouwstenen - energie, water, voedsel, steden, oceanen, werkgelegenheid en de emancipatie van vrouwen.”

Duurzaamheid wint aan bekendheid op de publieke agenda in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden. De VN zelf werkt aan klimaatneutraliteit en duurzaam beheer van haar kantoren en activiteiten. “In Rio, moeten we de partnerschappen mobiliseren die we nodig hebben om de wereld te veranderen naar een duurzamer traject van groei en ontwikkeling.” Vooruitlopend op de historische conferentie, dringt secretaris-generaal Ban Ki Moon er bij overheden, bedrijven en alle leden van de samenleving op aan de holistische keuzes te maken die zullen zorgen voor een duurzame toekomst: “ de toekomst die we willen.”
Advertenties

Friday 20 September
Thursday 19 September
Wednesday 18 September