Moreel, on-ethisch en gevaar voor democratische rechtsstaat
(Een reactie op PG moet verantwoording afleggen over uitlekken doodsoorzaak ex-president Bouterse).
Het (laten) uitlekken van de doodsoorzaak van de ex-president D. Bouterse, en de daarmee samenhangende handelswijze van het Openbaar Ministerie (OM) werpt een ernstig licht op de ethische normen en de professionele verantwoordelijkheden binnen deze instelling. De beslissing om gedetailleerde persoonlijke medische informatie, specifiek de doodsoorzaak als gevolg van alcoholgebruik publiekelijk te maken, kan niet enkel als klachtwaardig worden beschouwd, maar getuigt bovendien van opzet en een flagrant gebrek aan respect voor het medisch geheim. Dit handelen is immoreel en onethisch, en schaadt niet alleen de betrokken persoon en zijn familie, maar ook de algehele integriteit van de rechtshandhaving in Suriname. Het zegt ook iets over het niveau van de morele ontwikkelingsfase waarin deze personen zich bevinden.
Het opzettelijk schenden van het medisch geheim is niet alleen een schending van de privacy van het individu, maar creëert ook een gevaarlijk precedent voor toekomstige gevallen. Het publiekelijk maken van de doodsoorzaak die in dit geval verband houdt met een gevoelig onderwerp als alcoholgebruik, is niet alleen een persoonlijke aanval op het imago van de overledene( natrappen), maar vormt ook een diepgaande belediging van de waardigheid van zijn familie en vrienden, maar ook een groot deel van de Surinaamse natie. Dit gaat verder dan een louter juridische schending; het is een morele laakbaarheid die vraagt om een sterke veroordeling vanuit de samenleving.
In andere democratische landen wordt de bescherming van medische gegevens met de grootste zorgvuldigheid behandeld. Er zijn strenge richtlijnen om ervoor te zorgen dat dergelijke gevoelige informatie niet zomaar in de publieke sfeer terechtkomt. Dit is dan ook een duidelijk voorbeeld van hoe Suriname anno 2025 in zijn rechtsstaat tekortschiet in vergelijking met buurlanden. Het is noodzakelijk dat er duidelijke richtlijnen en protocollen komen voor de omgang met dergelijke gevoelige informatie binnen alle overheidsinstellingen.
De hoofdverantwoordelijken voor deze misstand moeten ter verantwoording worden geroepen. Dit gedrag wijst op een structurele ongeschiktheid binnen de top van het OM. Het is onaanvaardbaar dat functionarissen die belast zijn met de bescherming van de rechtsstaat en de privacy van burgers, niet in staat of bereid zijn om de fundamentele ethische normen te respecteren. Hun handelen roept de vraag op of een totale vervanging van de top van het OM noodzakelijk is. De continuïteit van dergelijk gedrag binnen deze organisatie suggereert een gebrek aan adequate training, kennis en kunde, toezicht en verantwoordelijkheidsgevoel.
Bij het bespreken van deze kwestie kan de rol van Nederland als ex-kolonisator niet worden onderschat. De historische en continue invloed van Nederland op Suriname heeft geleid tot een complexe dynamiek binnen de rechtsstaat(...) en de sociale structuren van ons land. Nederland heeft niet alleen een verleden van uitbuiting en kolonialisme, maar ook een huidige verantwoordelijkheid om respect voor de rechten en waardigheden van Surinaamse burgers te waarborgen. De manier waarop de Nederlandse media zich als awari's (buizerds) storten op de dood van de heer Bouterse zegt boekdelen. Zijn verleden toentertijd in Nederland( Friesland ten tijde van zijn militaire periode) ondergaat in verschillende fora ettelijke herhalingen. Het moet het Nederlands volk en een deel van het neokolonialistisch geconditioneerd Surinaams volk ingepeperd worden.
In deze context moet de bedenkelijke rol van Nederland in de recente gebeurtenissen worden benadrukt. De Nederlandse regering heeft ( onder het mom van ondersteuning en samenwerking) op verschillende manieren de mogelijkheid gegeven aan Surinaamse autoriteiten om de regels van de rechtsstaat te schenden( financiering van de Binnenlandse oorlog bijvoorbeeld ). De druk die vanuit Nederland is uitgeoefend om bepaalde politieke doelen te bereiken heeft bijgedragen aan een klimaat van wantrouwen en oneerlijkheid, dat nu ook zichtbaar wordt in de handelingen van het OM.
Oproep tot verandering en herstel van vertrouwen
In een tijd waar de transparantie en eerlijkheid van overheidsinstellingen essentieel zijn voor het functioneren van een democratische samenleving, moeten er duidelijke stappen worden ondernomen. Dit omvat een grondig onderzoek naar de toedracht van deze kwestie, de betrokkenen ter verantwoording roepen, en het vaststellen van strengere richtlijnen voor de omgang met gevoelige informatie. Alleen door deze stappen te volgen kan Suriname zich weer op de kaart zetten als een land dat de rechten van haar burgers respecteert en waar de rechtsstaat daadwerkelijk wordt gehandhaafd.Colvin Overdiep
(Ik ben geen aanhanger van welke politieke partij en of combinatie
in politiek Suriname dan ook: ik schrijf enkel en alleen vanuit mijn
Surinamer-zijn).
Vandaag
-
12:48
Strenge veiligheid rond inauguratie – Wegen rond ANS afgesloten
-
10:47
China wil samenwerking met Suriname verdiepen onder president Simons
-
08:51
Dansen met olifanten
-
06:53
Kleine en middelgrote pluimveeboeren beschrijven zorgen sector
-
04:55
Zelfde weerpatroon bewolkt, zon en onweer
-
02:57
Illegale migratie eist opnieuw levens op Caribische route
-
01:02
5 scholieren naar Parijs voor Internationale Natuurkunde Olympiade
-
00:01
Rijstboeren Nickerie vestigen hoop op aankomende minister Noersalim
Gisteren
- Reactie op 'Santokhi's toespraak...zelfverheerlijking'
- "Miljoenen doden door stofstormen wereldwijd"
- NPS draagt Patrick Brunings voor als minister Olie, Gas en Milieu
- 30 verdachten aangehouden na reeks misdrijven: Oproep tot waakzaamheid
- Drs. C. Waterberg verdient erkenning in de strijd tegen malaria
- Afstudeeronderzoek legt voedselveiligheidsproblemen melkveesector bloot
- Nieuwe bezems van gerecycled materiaal!
- Crash Air India: motoren vielen direct na start uit
- Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
- Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
- Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
- Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
- VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
- Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Eergisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!