Reactie NDP op aanvallen Stichting 8 december 1982
De Nationale Democratische Partij (NDP) neemt met spijt kennis van de voortdurende aanvallen van Stichting 8 december 1982 en haar voorzitter, Sunil Oemrawsingh. Hoewel wij begrip hebben voor de emoties die de gebeurtenissen van 1982 oproepen, is het betreurenswaardig dat de discussie telkens wordt vervormd tot een eenzijdige aanval op onze partij en haar erevoorzitter, Desiré Delano Bouterse.
Het proces van verzoening dat de NDP nastreeft, is gebaseerd op de wil om als natie vooruit te kijken, waarbij we de lessen van het verleden meenemen zonder onze toekomst op oude wonden te laten stagneren. Wij geloven dat nationale eenheid en stabiliteit, gebaseerd op een eerlijk en open gesprek, essentieel zijn voor het welzijn van Suriname.
De bewering dat de NDP de rechtsstaat zou ondermijnen door de amnestiewet te steunen, getuigt van een eenzijdige interpretatie van de feiten. Deze wet welke onder de Front regering in 1992 tot stand is gekomen, was bedoeld om het land vrede en verzoening te bieden na een periode van conflict. Het is geen ondermijning van de rechtsstaat, maar een poging om de natie te genezen van haar verleden en de focus te verleggen naar de toekomst. Dat de Stichting 8 december 1982 en zijn voorzitter hiertegen zijn kan alleen vanwege a-nationale bedoelingen. Immers als er geen rust en vrede in het land is kan het buitenland makkelijk onze rijkdommen wegdragen en het volk in armoede achterlaten.
De NDP deelt de visie dat ware verzoening waarheid vereist, maar wij verwerpen het idee dat verzoening onmogelijk is zonder publieke spijtbetuiging volgens de voorwaarden van een selectieve groep. Waar verzoening op neerkomt, is dat alle betrokken partijen bereid zijn om een stap naar elkaar toe te zetten en samen naar een oplossing te zoeken. De NDP heeft altijd geprobeerd bruggen te slaan in plaats van muren te bouwen, en wij blijven ons hiervoor inzetten.
Het blijft een feit dat Desiré Bouterse een belangrijke rol heeft gespeeld in de politieke ontwikkeling en onafhankelijkheid van Suriname. De gerechtelijke procedure tegen hem blijft een controversieel onderwerp, maar de NDP is van mening dat de toekomst van ons land niet moet worden bepaald door een voortdurende focus op één episode.
In tegenstelling tot wat de heer Oemrawsingh beweert, is de NDP zich zeer bewust van het leed van de nabestaanden van de gebeurtenissen in december 1982. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat ons streven naar nationale eenheid en verzoening niet betekent dat wij geen respect hebben voor hun pijn. Wij blijven de families die hun geliefden hebben verloren, erkennen en respecteren, en wij streven ernaar om een inclusieve toekomst te bouwen waarin dergelijke tragedies niet meer voorkomen.
Tot slot
Alhoewel het duidelijk is dat de constante aanvallen van de Stichting 8 december 1982 bedoeld zijn om ook weer bij deze verkiezingen de kiezers te beïnvloeden zal dat ook in 2025 weer niet lukken. De NDP is ‘here to stay’. De NDP zal daarom niet verder ingaan en zich niet verder laten afleiden door de pogingen van de Stichting 8 December 1982 om de verkiezingen te willen beïnvloeden. Wij laten het antwoordt over aan het volk om, nu op 25 mei 2025, weer het antwoordt te geven. Verder blijft de NDP zich conform haar doel inzetten en focussen voor een toekomst van vrede, eenheid en vooruitgang voor land en volk.
Nationale Democratische Partij (NDP)
One Nation, One Destiny
PS: Wanneer gaat Oemrawsingh de mensenrechtenschendingen onder deze regering benoemen of mag hij dat niet doen van de broodheren?
Hiermee beëindigt Starnieuws deze polemiek.
Vandaag
Gisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers
Eergisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre