Reactie NDP op aanvallen Stichting 8 december 1982
De Nationale Democratische Partij (NDP) neemt met spijt kennis van de voortdurende aanvallen van Stichting 8 december 1982 en haar voorzitter, Sunil Oemrawsingh. Hoewel wij begrip hebben voor de emoties die de gebeurtenissen van 1982 oproepen, is het betreurenswaardig dat de discussie telkens wordt vervormd tot een eenzijdige aanval op onze partij en haar erevoorzitter, Desiré Delano Bouterse.
Het proces van verzoening dat de NDP nastreeft, is gebaseerd op de wil om als natie vooruit te kijken, waarbij we de lessen van het verleden meenemen zonder onze toekomst op oude wonden te laten stagneren. Wij geloven dat nationale eenheid en stabiliteit, gebaseerd op een eerlijk en open gesprek, essentieel zijn voor het welzijn van Suriname.
De bewering dat de NDP de rechtsstaat zou ondermijnen door de amnestiewet te steunen, getuigt van een eenzijdige interpretatie van de feiten. Deze wet welke onder de Front regering in 1992 tot stand is gekomen, was bedoeld om het land vrede en verzoening te bieden na een periode van conflict. Het is geen ondermijning van de rechtsstaat, maar een poging om de natie te genezen van haar verleden en de focus te verleggen naar de toekomst. Dat de Stichting 8 december 1982 en zijn voorzitter hiertegen zijn kan alleen vanwege a-nationale bedoelingen. Immers als er geen rust en vrede in het land is kan het buitenland makkelijk onze rijkdommen wegdragen en het volk in armoede achterlaten.
De NDP deelt de visie dat ware verzoening waarheid vereist, maar wij verwerpen het idee dat verzoening onmogelijk is zonder publieke spijtbetuiging volgens de voorwaarden van een selectieve groep. Waar verzoening op neerkomt, is dat alle betrokken partijen bereid zijn om een stap naar elkaar toe te zetten en samen naar een oplossing te zoeken. De NDP heeft altijd geprobeerd bruggen te slaan in plaats van muren te bouwen, en wij blijven ons hiervoor inzetten.
Het blijft een feit dat Desiré Bouterse een belangrijke rol heeft gespeeld in de politieke ontwikkeling en onafhankelijkheid van Suriname. De gerechtelijke procedure tegen hem blijft een controversieel onderwerp, maar de NDP is van mening dat de toekomst van ons land niet moet worden bepaald door een voortdurende focus op één episode.
In tegenstelling tot wat de heer Oemrawsingh beweert, is de NDP zich zeer bewust van het leed van de nabestaanden van de gebeurtenissen in december 1982. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat ons streven naar nationale eenheid en verzoening niet betekent dat wij geen respect hebben voor hun pijn. Wij blijven de families die hun geliefden hebben verloren, erkennen en respecteren, en wij streven ernaar om een inclusieve toekomst te bouwen waarin dergelijke tragedies niet meer voorkomen.
Tot slot
Alhoewel het duidelijk is dat de constante aanvallen van de Stichting 8 december 1982 bedoeld zijn om ook weer bij deze verkiezingen de kiezers te beïnvloeden zal dat ook in 2025 weer niet lukken. De NDP is ‘here to stay’. De NDP zal daarom niet verder ingaan en zich niet verder laten afleiden door de pogingen van de Stichting 8 December 1982 om de verkiezingen te willen beïnvloeden. Wij laten het antwoordt over aan het volk om, nu op 25 mei 2025, weer het antwoordt te geven. Verder blijft de NDP zich conform haar doel inzetten en focussen voor een toekomst van vrede, eenheid en vooruitgang voor land en volk.
Nationale Democratische Partij (NDP)
One Nation, One Destiny
PS: Wanneer gaat Oemrawsingh de mensenrechtenschendingen onder deze regering benoemen of mag hij dat niet doen van de broodheren?
Hiermee beëindigt Starnieuws deze polemiek.
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen