D21- Democraten van de 21ste eeuw
06 Jan 2010, 21:00
foto


(Buiten parlementaire partij)

D21, Democraten van de 21ste eeuw is ontstaan, nadat er onenigheid ontstond in de KTPI, die deel uitmaakte van de coalitie met de Nationale Democratische Partij (NDP). KTPI-voorzitter Willy Soemita koos voor de zijde van de Desi Bouterse (NDP) die ruzie kreeg met president Jules Wijdenbosch.
Drie van de vijf KTPI-ministers waren het niet eens met de partijleiding en bleven Wijdenbosch ondersteunen.
De persoon die D21 zou oprichten, Soewarto Moestadja, ontpopte zich als een superminister die verschillende departementen beheerde.
Vlak voor de verkiezingen van 2000 op 12 maart, zag Democraten van de 21ste eeuw (D21) het levenslicht.

Breuk en toenadering

Deze verkiezing leverde geen zetels op voor D21. In 2005 maakte D21 deel uit van A1 samen met de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Democratisch Alternatief 91(DA’91) en Trefpunt 2000. A1 haalde drie zetels, maar D21 had geen vertegenwoordiging in het parlement.
A1 onderhandelde met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling en wilde het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij beheren. Dit lukte niet omdat de VHP zich principieel opstelde. Dit leidde tot een breuk in A1 en DA’91 nam genoegen met het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking.
Binnen A1 bleef de eenheid onder de overige partijen ook niet in tact. Moestadja helde steeds meer over naar Partjajah Luhur van Paul Somohardjo.
Er werden steeds meer vragen gesteld over de aanwezigheid van Moestadja op bijeenkomsten van Pertjajah Luhur. Formeel stapte D21 in 2008 uit A1.


Wie is partijvoorzitter Soewarto Moestadja?

Soewarto Moestadja (1949) studeerde Culturele Antropologie in Nederland. Daar was hij vanaf 1987 voorzitter van KTPI afdeling Nederland. Terug in Suriname werd hij in1995 adviseur van Willy Soemita. Na de verkiezingen van 1996 stapte de KTPI uit de samenwerking met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling.
Mede hierdoor kwam de NDP kwam aan de macht. Moestadja werd ook minister van Sociale Zaken

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May