NDP: Gemeenschap wordt onnodig opgejut
Over iets meer dan een jaar zullen Surinamers weer naar de stembus gaan en de grote vraag is waarom zou een regering nu omvergeworpen moeten worden? In zo een situatie zou de verkiezing toch rondom deze periode gehouden worden, of niet? De aangehaalde zorgpunten en de zogenaamde oorsprong van het geïnsinueerde zouden de organisaties het best op z’n minst moeten melden bij de justitie. Echter kiest men ervoor om de gemeenschap onnodig op te jutten, dit terwijl de gemeenschap snakt naar verlichting en de dagelijkse kosten voor levensonderhoud nauwelijks kan opbrengen.
a) 1973 VHP-regering: toen de vakbeweging, met de NPS in de oppositie actie voerde. In reactie daarop werden vakbondsleiders gearresteerd en werd een aantal mensen door de politie doodgeschoten.
b) 1979 NPS (NPK) regering, toen de VHP straatacties en burgerlijke ongehoorzaamheid aankondigde om hun eis voor vervroegde verkiezingen kracht bij te zetten.
c) 2023, De NPS stapt uit de coalitie. Als ABOP/PL dat ook gedaan zou hebben, met steun van enkele rechtgeaarde VHPers en de oppositie, de regering vroegtijdig 'gevallen' zou zijn.
Nog vers in de geheugen zijn de openlijke oproepen en acties, van de toenmalige oppositie, met de VHP in de voorlinie in 2010 en 2015, daags na het aantreden van de NDP regering Bouterse 1 en 2, dat er alles aan gedaan moet worden om de regering naar huis te sturen. (lees: ten val te brengen). Destijds waren er geen oproepen tot rust, kalmte, het hoofd koel houden, om bij te dragen aan het bewaren van rust en orde in het land. De berichten ter ondersteuning vanuit religieuze organisaties zouden bij elk politiek klimaat gewenst zijn, en niet selectief.
Over het vonnis rondom de 8 december gebeurtenissen en de uitvoering daarvan hebben alle betrokkenen, inclusief de NDP, publiekelijk hun standpunten kenbaar gemaakt. Zij waren de eersten die hun achterban en de natie opriepen tot kalmte en rust. Is men dat vergeten?
De standpunten vallen binnen wat volgens wet en recht toegestaan is. Als de geheime diensten in ons land informatie hebben dat er illegale operaties uitgevoerd of voorbereid worden, betaamd het hun in alle stilte en op de achtergrond alles in het werk te stellen om de staatsveiligheid te garanderen. Indien dat goed voorbereid wordt, zal de gemeenschap nooit belast hoeven te worden met een formele bekendmaking over haarden en vermeende onlusten.
Zonder enige bekende aanleiding, kiezen het CCK en de IRIS er wel voor om insinuaties over onlusten publiekelijk aan te kaarten. Het valt te betreuren dat nu ook religieuze organisaties afgaan op geruchten en zodoende bijdragen aan mogelijke maatschappelijke onrust. Bij de NDP ontspruit de vraag of bepaalde bestuursleden van de religieuze organisaties tegenwoordig nadrukkelijker een politieke agenda op na houden. De handelingen, woordkeus en standpunten, vertellen veel.
Tot slot vraagt de NDP aan het CCK en de IRIS om samen met de bij haar aangesloten kerkgemeenschappen voor Suriname en de Surinamers te bidden tegen het onrecht dat hen de afgelopen 3 jaren wordt opgedrongen en dat Surinamers op 25 mei 2025 uit deze benarde positie worden verlost bij de verkiezingen.
De NDP roept haar leden en sympathisanten op om oprecht en als rechtgeaarde Surinamers het partij veldwerk in eenheid uit te voeren en zich door niets en niemand te laten afleiden.
Wij vragen alle gelovigen te blijven bidden dat de schending van mensenrechten, de corruptie en schandalen, de verslechtering van de gezondheidszorg, de teloorgang van het onderwijs systeem, de dure eerste levensbehoeften, de verdere verarming van grote delen van de samenleving, een halt wordt toegeroepen.
God zij met ons Suriname
Nationale Democratische Partij
Vandaag
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs