Een ode aan een voorbeeldmens: Grantangi Renate Wouden
22 Mar 2023, 19:45
foto


Renate Wouden: ”Samen zijn wij sterk en kunnen wij meer bereiken.”

Renate Wouden, geboren Bhugwandass (9 november 1949 – 19 maart 2023), was een Surinaamse vakbondsleider en strijder voor mensenrechten. Vooral een strijder voor de rechten van vrouwen en seniorenburgers. Ze was directielid van de Nationale Vrouwen Beweging (NVB) en voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO). Renate begon op jonge leeftijd met sociaal werk en was jarenlang directielid van de NVB. Hier gaf zij leiding aan, onder meer, de coördinatie van het programma Capaciteitsversterking Vrouwengroepen.

Na haar pensioen werd ze vrijwilliger voor de culturele organisatie NAKS, Na Afrikan Kulturu fu Sranan (Onze Afrikaanse Cultuur van Suriname). Ze maakte een 5-jarenplan om NAKS economisch te versterken en werkte zelf ook mee aan de uitvoering van het plan.

Vanaf 2014, tot aan haar overlijden deze week, was zij de voorzitter van de BBGO. Met deze organisatie van 60-plussers streed zij voor het recht van seniorenburgers op een menswaardig bestaan. Onder haar leiding groeide het ledenbestand van 2.000 naar 4.800.

Onder het meesterlijke leiderschap van Renate Wouden is de BBGO een organisatie geworden, die haar bestaansrecht heeft bewezen. Samen met de leden zorgt het bestuur voor welvaart en welzijn voor zijn leden en toekomstige leden. Om dit te kunnen bereiken moet, onder andere, met de overheid onderhandeld worden. Het gaat daarbij niet alleen om haar leden. Het gaat om ongeveer 23.500 gepensioneerde ambtenaren. Hiervan is slechts 12% lid, hetgeen geen goede basis is bij het onderhandelen met de overheid.  Het BBGO-bestuur, wil hierin verandering brengen, door een ledenwervingscampagne, door gepensioneerden te interesseren zich aan te sluiten bij de BBGO – familie.

Renate, haar bestuursteam en andere medewerkers werkten onvertogen aan het verkrijgen van een respectvolle plaats voor seniorenburgers binnen de samenleving. Onder haar leiding zag het BBGO Magazine het levenslicht, evenals een eigen bibliotheek en het BBGO-televisieprogramma. Een absoluut hoogtepunt was het nieuwe, moderne BBGO-bondsgebouw aan de Burenstraat, dat in gebruik werd genomen op 22 oktober 2020. Ook installeerde ze nieuwe BBGO-commissies buiten Paramaribo, die sindsdien activiteiten organiseren met en voor senioren, in de districten Wanica, Nickerie, Coronie en Commewijne.

Renate Wouden streed jarenlang voor een waardevast pensioen. Tot haar ergernis en verdriet bedraagt de AOV, in 2023, maandelijks slechts SRD 1.250 waardoor veel gepensioneerde ambtenaren financieel afhankelijk zijn van hun kinderen en anderen.

Drie dagen vóór haar overlijden was zij, als altijd, strijdend te horen en te zien. “Het gaat om leven, welvaart en welzijn van de gepensioneerden en senioren, die heel hard hebben gewerkt,’ zegt Renate Wouden op 16 maart 2023 in ‘Schrik Niet,’ via Suriname Unite.

In november 2018 werd Renate Wouden onderscheiden als Officier in de Ere-Orde van de Palm en in december 2021 ontving ze de Mensenrechtenprijs van de Europese Unie Delegatie voor Suriname voor haar inzet voor de rechten van ouderen. In 2023 is zij opgenomen in de Iconenkalender van NAKS.
Renate Wouden was vanaf 2022 af en aan ziek en ze bleef toch hard doorwerken. Haar overlijden, op 19 maart 2023, kwam daarom als een grote schok.

Renate Wouden was een held voor velen. Een voorbeeldmens als geen ander. Voor ondergetekende is het overlijden van Renate Carmelita Wouden-Bhugwandass de reden om de tekst van het eerder door hem, tijdens de Covid-19 pandemie, geschreven lied ‘Grantangi’ te herschrijven als een ode aan Renate Wouden. Er is ook een bijbehorende muziekvideo gemaakt, met hoogtepunten uit het werk van Renate Wouden en de BBGO:

GRANTANGI Renate Wouden
Those sparkling eyes are all I see above
Your charming smile, forever filled with love
Hard-working; caring for us all day.
Hardly at home, so now I have to say:

Grantangi, for all the love you gave to everyone
For being fit for purpose all along
And what I do for you is sing this song

Dhanyabad. Tu pyar hai –
You are love and you are light
Outstanding star example, shining bright
And what we must do now is do things right

Fu de sembe who don’t know I show
The things you did, Renate, helped us grow
You left your home from dawn to dusk to serve
Rewarded so much less than you deserved

Dank je wel
It’s so much more than what is known, and should
inspire us to do what’s right and good
It’s thanking you voor alles wat je doet

Grantangi
Fu ala lobi san yu ben tan gi
Now f’tan fet’ fu san leti    
A ferantwortu de tap’ wi



Ruben F. del Prado
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April