Wijdenbosch lanceert nationale politiek-bestuurlijke denkgroep
20 Mar 2023, 06:48
foto
Ruim 200 genodigden van ex-president Jules Wijdenbosch hebben de lancering van de activiteiten van de nationale politiek-bestuurlijke denkgroep bijgewoond in Marriot Courtyard Hotel.


Ex-president Jules Wijdenbosch heeft zaterdag de activiteiten van de nationale politiek-bestuurlijke denkgroep geïntroduceerd. Het gaat om een puur particulier initiatief. Wijdenbosch laat optekenen dat deze groep zich zal concentreren op onder andere het aanvullend inhoud geven aan het democratisch gehalte van de samenleving, het presenteren van een toekomstige visie voor een gunstige ontwikkeling, het bestuurbaar maken van de Staat en het richting geven aan denkwijzen en uitwerken van een programma hierover, feitelijk versus idealiter.

Onder de ruim 200 genodigden in Marriot Courtyard Hotel bevonden zich vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, journalisten, mediapersoonlijkheden en andere deskundigen. De denkgroep zal bij elke activiteit uitnodigingen doen uitgaan voor een lezing verzorgd door een vakdeskundige of voor een paneldiscussie over een specifiek onderwerp. Indien bij de aanwezigen belangstelling bestaat voor participatie in de denkgroep, kan men zich opgeven.

Als keynote speaker was bij deze gelegenheid Rudolf Elias, gepensioneerd directeur van Staatsolie, uitgenodigd. Het thema was: Suriname en zijn natuurlijke hulpbronnen vandaag en in de toekomst. Hij ging in op de eindige hulpbronnen bauxiet, goud, olie en gas en de oneindige natuurlijke hulpbron: het tropische regenwoud. Elias gaf een uiteenzetting van de historische ontwikkeling, alsook toekomstige potentie van bauxiet, goud, olie en gas. Terwijl hij de mogelijkheden uiteenzette, haastte hij zich echter om in te gaan op een vierde, volgens hem, onuitputtelijke hulpbron: het bos. In zijn keynote speech gaf Elias aan "dat we ons als land moeten realiseren dat we ontbossing moeten tegengaan, terwijl we zoeken naar het beste model dat Suriname geld zal opleveren vanwege de ecosysteemdiensten die dit bos levert aan de wereld". Hij gaf aan dat hij in zijn nieuwe rol als internationale consultant ,met name op deze markt actief is. "Ondanks er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal de wereld nog zeker 100 jaar olie en gas nodig hebben. Echter, ik pleit ervoor om nu ook te focussen op onze echte hulpbron: het bos."

Elias kreeg kritische vragen vanuit de zaal over de olieproductie in Guyana en in Suriname. Hij legde uit dat Suriname een dosis aan ervaring heeft op het gebied van exploratie, exploitatie en productie van olie. Hij merkte op: “Olieproductie zal veel geld voor Suriname binnenbrengen, maar de gasproductie zal veel werkgelegenheid creëren op de arbeidsmarkt. De grote uitdaging voor Suriname is hoe zal worden omgegaan met de verdiensten om uiteindelijk een successtory te worden.”

Vanuit de zaal werd benadrukt dat er naast sterke instituten, ook politieke wil nodig is om volwaardig mee te doen met aankomende ontwikkelingen. Suriname mag nooit meer grondstoffen zoals bauxiet exporteren en de export van rondhout moet een halt worden toegeroepen. “Suriname is waarschijnlijk het laatste land ter wereld dat nog rondhout exporteert", concludeerde Elias.

Los van technische vragen aan Elias, waren er ook politiek getinte vragen in relatie tot de olie-industrie. Wijdenbosch hierover: “Voor elke toekomstontwikkeling is een attitudebreuk noodzakelijk in de politiek. Het is tijd dat politici stoppen elkaar te verwijten en het door hun gevoerd beleid verdedigen. Men moet zich richten op de ontwikkeling van Suriname. Politieke partijen zullen met elkaar in overleg moeten blijven over nationale issues en de toekomst van het land.”

Tijdens de bijeenkomst hebben mensen gereageerd die actief willen nadenken over de ontwikkeling van Suriname, maar ook zeker personen die hierover willen vooruit denken. De denkgroep die in vrijwilligers groeit, bereidt de eerstvolgende activiteiten voor die zich zullen richten op de strategische gebieden onderwijs, gezondheidszorg en buitenlandse politiek.
Advertenties