VS geeft video vrij van Russisch toestel en drone
16 Mar 2023, 20:45
foto
Deze foto, genomen uit een video die op donderdag 16 maart 2023 is vrijgegeven, toont een Russische Su-27 die de achterkant van de MQ-9-drone nadert en brandstof begint af te geven terwijl deze over de Zwarte Zee vlieg, zei het Pentagon.


Het Pentagon heeft vandaag, donderdag, beelden vrijgegeven van wat het zei dat een Russisch vliegtuig brandstof op een bewakingsdrone van de Amerikaanse luchtmacht goot en de propeller van de drone in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee afknipte.

De video van 42 seconden laat een Russische Su-27 zien die de achterkant van de MQ-9-drone nadert en brandstof begint vrij te geven terwijl deze passeert, zei het Pentagon. Het dumpen van de brandstof leek erop gericht zijn optische instrumenten te verblinden en hem uit het gebied te verdrijven.

Bij een tweede nadering raakte dezelfde jet of een andere Russische jager die de MQ-9 aan het schaduwen was, de propeller van de drone, waarbij volgens het Amerikaanse leger één blad werd beschadigd.

Het Amerikaanse leger zei dat het de MQ-9 Reaper in zee had gedumpt nadat de Russische jager het onbemande luchtvaartuig onveilig had onderschept.

Het videofragment dat door het Pentagon is vrijgegeven, toont geen gebeurtenissen voor of na de ogenschijnlijke confrontatie met het dumpen van brandstof.

Rusland zei dat zijn gevechtsvliegtuigen de drone niet hadden geraakt en beweerde dat het onbemande luchtvaartuig neerstortte na een scherpe manoeuvre boven zee.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, die donderdag werd gevraagd of Rusland zou proberen het drone-afval te bergen, vertelde verslaggevers dat de beslissing aan het leger was. "Als ze het nodig achten om dit in de Zwarte Zee te doen in het belang van onze belangen en onze veiligheid, zullen ze het doen", zei hij.

Nikolai Patrushev, de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, zei woensdag dat Moskou zou proberen de wrakstukken van de drone te bergen.

Amerikaanse functionarissen hebben het vertrouwen uitgesproken dat er niets van militaire waarde van de drone overblijft, zelfs als Rusland erin slaagt het wrak terug te halen.

Hoewel onderscheppingspogingen niet ongewoon zijn, heeft het incident tijdens de oorlog in Oekraïne geleid tot bezorgdheid dat het de Verenigde Staten en Rusland dichter bij een direct conflict zou kunnen brengen.

Moskou heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over Amerikaanse inlichtingenvluchten in de buurt van het Krim-schiereiland, die Rusland in 2014 op Oekraïne in beslag nam en illegaal annexeerde.

De hoogste Amerikaanse en Russische defensie- en militaire leiders spraken woensdag over de ontmoeting boven de Zwarte Zee en onderstreepten de ernst ervan.

De gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, generaal Mark Milley, de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu en generaal Valery Gerasimov, de chef van de Russische generale staf, waren de eerste sinds oktober.

Het Russische ministerie van Defensie zei in zijn rapport van het gesprek met Austin dat Shoigu de VS ervan beschuldigde het incident uit te lokken door de vluchtbeperkingen te negeren die het Kremlin had opgelegd vanwege zijn militaire operaties in Oekraïne.

Het Kremlin beweert dat de VS en hun bondgenoten door het leveren van wapens aan Oekraïne en het delen van inlichtingeninformatie met Kiev, feitelijk betrokken zijn geraakt bij de oorlog, die nu zijn 13e maand ingaat.

Rusland beschuldigde ook "de intensivering van inlichtingenactiviteiten tegen de belangen van de Russische Federatie", aldus het ministerie van Defensie.

Dergelijke Amerikaanse acties "zijn beladen met escalatie van de situatie in het Zwarte Zeegebied", zei het ministerie, waarschuwend dat Moskou "op alle provocaties zal reageren".

Sergei Aksenov, het door Moskou aangestelde hoofd van de Krim, zei dat hij vindt dat Rusland nog krachtiger moet optreden om een einde te maken aan de Amerikaanse verkenningsvluchten in het gebied. "Ik denk persoonlijk dat onze reactie in dergelijke situaties harder zou moeten zijn", zei Aksenov op zijn berichtenapp-kanaal. “We realiseren ons dat er pogingen zijn ondernomen om de Krim aan te vallen onder leiding van de Amerikanen. In feite zijn ze een strijdende partij.”

De MQ-9, die een spanwijdte van 20 meter heeft, bevat een grondstation en satellietapparatuur. Het kan munitie vervoeren, maar Air Force Brig. Generaal Pat Ryder, een woordvoerder van het Pentagon, wilde niet zeggen of de gedumpte drone bewapend was.

Ryder zei dat het incident plaatsvond om 07:03 uur Midden-Europese tijd boven internationale wateren, ver weg van Oekraïne, nadat de Russische jets 30 tot 40 minuten in de buurt van de drone hadden gevlogen. .

Er leek geen communicatie tussen het vliegtuig te zijn vóór de botsing, voegde Ryder eraan toe.

De VS heeft de neergestorte drone niet teruggevonden, zei US Air Forces-Europe in een verklaring, en Rusland ook niet, zei Ryder. Russische functionarissen zeiden woensdag dat ze zouden proberen wrakstukken van de MQ-9 uit de Zwarte Zee te bergen.

Amerikaanse functionarissen hebben de mogelijkheid opengelaten om te proberen delen van de neergestorte drone van US$ 32 miljoen terug te halen, die volgens hen in wateren van 1.200 tot 1.500 meter diep was neergestort.

Andere Amerikaanse functionarissen zeiden dat de VS geen militaire schepen in de regio heeft die het wrak zouden proberen te bergen.
Advertenties