Peru: Minstens 15 doden door aardverschuiving
07 Feb 2023, 22:30
foto
Een luchtfoto toont mensen die kijken in de buurt van een aardverschuiving veroorzaakt door zware regenval, in Arequipa, Peru. (Foto: Reuters)


Het dodental als gevolg van een enorme aardverschuiving die het zuiden van Peru heeft getroffen, is dinsdag volgens een telling van de regering gestegen tot minstens 15. Tientallen huizen zijn verzwolgen door vuil en modder na hevige regenval in het afgelopen weekend.

Nog eens 20 mensen raakten gewond nadat de aardverschuiving zondag toesloeg in de buurt van de rivierstad Secocha, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van de stad Arequipia. Er worden nog twee mensen vermist, aldus de autoriteiten.

Volgens de nationale hulpdiensten zijn minstens 10 huizen verwoest, hoewel dat aantal waarschijnlijk aanzienlijk zal toenemen, samen met 310 huizen die tot nu toe beschadigd zijn verklaard.

Op video van de aardverschuiving werd een hellende stadsstraat vastgelegd die veranderde in een stromende rivier van modder, rotsen en puin, waarbij huizen en andere gebouwen onmiddellijk na contact werden afgebroken. Men kon de lokale bevolking horen schreeuwen tegen degenen die op zijn pad kwamen om te rennen.

Luchtbeelden van boven Secocha door de lokale outlet Radio Victoria toonden grote delen van nabijgelegen heuvels ontdaan van enige vegetatie, met enorme hopen aarde op de bodem waar ooit huizen stonden.

William Alvarado, een districtsburgemeester in een van de zwaarst getroffen gebieden, zei dat meer dan 1.000 gezinnen zijn getroffen, bijna allemaal ernstig. "We kunnen zeggen dat de huizen van 90% van de getroffen gezinnen volledig zijn verwoest", zei hij.

President Dina Boluarte vloog dinsdagochtend over het rampgebied om de schade op te nemen.

Tijdens een persconferentie vanmiddag in Arequipa betuigde ze haar condoleances aan de slachtoffers, beloofde ze snelle hulp van de regering en merkte op dat eerdere opruimingsactiviteiten na aardverschuivingen te vaak grote vertragingen opliepen.

"We zullen nu een groot verschil laten zien, zodat we in de kortst mogelijke tijd zo snel mogelijk kunnen herstellen", zei ze.

Samen met lokale functionarissen poseerde Boluarte voor foto's voor stapels voorraden die klaar waren voor distributie.

De dodelijke aardverschuiving volgt op twee maanden van intense politieke onrust in het land, gekenmerkt door vaak gewelddadige antiregeringsprotesten gericht tegen de interim-regering van Boluarte.

De onrust is grotendeels gecentreerd in nabijgelegen gebieden in het zuiden van de Andes van Peru en werd veroorzaakt door de afzetting van voormalig president Pedro Castillo begin december vorig jaar.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April