VS blokkeert schepen uit gebied nabij neergeschoten ballon
07 Feb 2023, 15:38
foto
Een straalvliegtuig vliegt langs een vermoedelijke Chinese spionageballon terwijl deze voor de kust in Surfside Beach, South Carolina, VS, drijft. De Amerikanen hebben de ballon neergeschoten.(Foto: Reuters)


De Amerikaanse kustwacht zei maandag dat het een tijdelijke veiligheidszone instelt in de wateren van Surfside Beach, South Carolina, in het gebied waar het Amerikaanse leger zaterdag een vermoedelijke Chinese spionageballon heeft neergeschoten.

De veiligheidszone van 18 kilometer verhindert dat schepen binnenvaren zonder toestemming van de kustwacht en is bedoeld om het publiek te beschermen "tegen mogelijke gevaren in verband met fysieke objecten".

De zone moet worden gehandhaafd tot en met 18 februari.

Het Pentagon vertelde zaterdag aan verslaggevers dat de Amerikaanse marine een bergingsmissie leidde, maar zei dat de duur van de operatie onbekend was. De marine heeft duikers en onbemande schepen om de restanten van de ballon op te halen.

"Hersteloperaties zullen proberen alle brokstukken en elk materiaal van inlichtingenwaarde te bergen", vertelde een hoge defensiefunctionaris aan verslaggevers. Een Amerikaanse militaire functionaris zei dat er zaterdag meerdere Amerikaanse marineschepen en kustwachtschepen in de regio waren die "een veiligheidsperimeter aan het opzetten waren en op zoek waren naar eventueel puin dat zich op het water zou kunnen bevinden om de veiligheid van Amerikaanse burgers te waarborgen".

Het puin bevindt zich meestal in 14,3 meter diep water, zei het Pentagon. "Het herstel zal het eigenlijk vrij gemakkelijk maken. We hadden veel dieper water gepland", zei de militaire functionaris.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April