Selectief winkelen in uitspraken CHof is bom plaatsen onder samenleving
07 Feb 2023, 20:32
foto


Als er in een samenleving willekeur insluipt dan is dat heel ernstig en zelfs gevaarlijk. Het is net als “slow poison” die binnendringt en waarvan men de effecten onverwachts – door naïviteit natuurlijk – ervaart. Iedereen roept heel gratuite dat Suriname een rechtsstaat is en dat we een scheiding der machten kennen. Sommigen lepelen die teksten op als liedjes op de lagere school maar begrijpen de toegevoegde waarde er niet van.

Het CHof heeft nu uitgesproken dat de kieswet/regeling niet voldoet, mijn versimpelde weergave voor de eenvoud van de discussie. Dus moeten wij die regeling en de wet aanpassen. Punt uit, zou je denken. Ja dat zou je denken indachtig de gratuite teksten die men oplepelt maar wat wij nu zien is dat de coalitie ineens daar een draai aan wilt geven. Ongeacht welke creatieve obstakels en varianten men opvoert, DE KERN IS DAT MEN DE UITSPRAAK VAN HET CHOF NIET ACCEPTEERT EN NIET SERIEUS NEEMT.

En hier wringt de schoen. Hier is willekeur te zien. Hier wordt de bom onder de samenleving geplaatst. Als in een samenleving de bovenliggende partij – machthebber, regering, werkgever – willekeur bedrijft op een onderliggende partij – een minderheid – dan is dat het begin van het einde van rust en vrede. De kruik gaat te water tot die barst is een bekende uitdrukking, de onderliggende partij zal op enig moment met elke vezel in haar lijf tegen dat willekeurig gedrag ageren. En dan is de hek van de dam. De geest is dan uit de fles. En waar ligt het dan aan? U kunt het al raden, de bovenliggende partij zal haasten om de anderen de schuld te geven. Zo zal ook deze coalitie dat doen.

Mentale oefening
Laat ik nu een mentale exercitie laten doen. Parkeer uw aversie, uw fobie en alle andere beperkingen op helder zicht even en gebruik elke vezel in uw lijf waar nog wat logica en rechtvaardigheid in zit.
Toen het CHof de amnestiewet als ongeldig – ook mijn vereenvoudigde weergave voor de discussie - verklaarde waren deze coalitie leden en sympathisanten als de kippen erbij om te verklaren dat wij de onafhankelijkheid van de rechtspraak moeten respecteren en nog meer van dat soort volzinnen. Als toen de NDP en Bouterse sympathisanten met dezelfde creatieve uitwegen als de coalitie nu doet zouden komen waarom de uitspraak van het CHof niet perse opgevolgd dan wel in varianten daarvan opgevolgd zou moeten worden dan was Suriname te klein geworden. Dan waren de buitenlandse ambassadeurs allemaal opgetrommeld voor protest, dan waren de Nederlandse kranten vol over vertrapping van rechtsorde, dan was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op acht uur NOS journaal om zijn afschuw uit te spreken. De propaganda machine van deze coalitie zou op volle toeren draaien, zelfs verhit raken.

En hier zie je dus de willekeurigheid van de coalitie. Hier zie je ook de verblinde houding van de sociale elite. Wat nu als de sympathisanten van Bouterse nu voluit gaan ageren tegen de terzijde legging van de amnestie wet? Zij maken dan gebruik van dezelfde denkwijze als van deze coalitie. Een prominente VHPer, de auteur van de biografie van Santokhi, de heer Ashwin Ramcharan schreef zelfs dat er eerst een referendum komen en Santokhi desnoods langer 2025 mag doorregeren om zijn karwei af te maken.

Welnu, wat als de sympathisanten van Bouterse dit ook stellen maar dan toegepast op de amnestie wet? Wat als de sympathisanten van Bouterse straks bij een eventuele veroordeling van Bouterse in het december proces ook stellen dat het CHof niet alles in een context heeft geplaatst. Wat als zij dan stellen dat er breder gekeken moet worden en bijvoorbeeld eerst aan waarheidsvinding van de hele periode moet komen? U voelt het aan uw klompen – niet te verwarren met de klompendans – of anders aan uw patta dat heel Suriname te klein gaat worden. Dat de machine van de buitenlandse ambassades met Nederland voorop op volle toeren gaat draaien.

En dit is het gevaar van willekeurigheid. Dit is het gevaar van misbruik maken van de positie van de bovenliggende partij. Dit gevaar is volgens mij ook niet eens onrealistisch. Dit krijg je in een samenleving als mensen de andere kant op kijken als er onredelijkheid en onrechtvaardigheid is.

Neem ajb een glas gemberbier of een kop gember thee en overdenk in alle eerlijkheid over bovenstaande. Schiet niet in primitieve reflexen gedreven door aversie en fobie.
Ik wens Suriname veel wijsheid toe, en moge God u allen veel moraliteit, integriteit en principes schenken bij het overdenken.

Hikmat Mahawat Khan
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April