A20 spreekt zich uit over de kiesregeling
06 Feb 2023, 02:55
foto


De republiek Suriname is bestuurlijk opgedeeld in 10 districten, die weer in 62 ressorten zijn onderverdeeld. De inwoners wonen in deze 62 ressorten. Elke kiesgerechtigde is een inwoner, maar niet elke inwoner is een kiesgerechtigde. Een kiesgerechtigde die bij een verkiezing zijn/haar stem op een wettige en correcte manier uitbrengt, wordt een onderdeel van de kiesdeler. Kiesdeler is niets anders dan een grove berekening van de gemiddeld uitgebrachte stemmen. Maar voor de toedeling van DNA zetels wordt de zogenaamde methode van ‘1+1’ gehanteerd. Anders gezegd de bij de verkiezingen opgekomen kiesgerechtigden maken uiteindelijk de kiesdeler uit. Wij spreken van opkomstpercentage, die gemiddeld 71,5% (274.352 vs 383.655) bij de verkiezingen van 2020 bedroeg. Aantal kiesgerechtigden versus inwoners bedroeg bij de verkiezingen van 2020 gemiddeld 71% (383.655 vs 541.638).

Concept wetswijziging van de Kiesregeling
Er wordt voorgesteld 6 kiesregio’s (kiesdistricten) in te stellen op basis van kiesgerechtigden per regio. Er worden aan de reeds bestaande 10 hoofdstembureaus voor de 10 districten nog 6 hoofdstembureaus toegevoegd voor de nieuwe 6 kiesregio’s. Dus worden de bestaande kiesdistricten verhoogd met de 6 nieuwe kiesregio’s naar totaal 16 kiesdistricten.
Het Constitutioneel Hof oordeelt duidelijk dat het stellen van de grenzen per district als zijnde hetzelfde te zijn als de grenzen van het kiesdistrict, in strijd is met artikel 8 van de grondwet. Het is strijdig met het beginsel van gelijkheid en van een gelijkwaardig kiesrecht zoals vervat in artikel 8 van de grondwet.

Het politieke standpunt van A20
Naar de mening van de politieke partij A20 is het stellen van heel Suriname als 1 kiesdistrict in hoofdlijnen het enige juiste antwoord op het oordeel van het Constitutioneel Hof. Er komt namelijk 1 kieslijst met maximaal 51 kandidaten die voor heel Suriname zal gelden, dus in elk district zal gelden, het zogenaamde landelijk evenredigheidsstelsel ‘One man– One vote-One value!’ Elke kiesgerechtigde heeft het recht één stem uit te brengen op de kandidaat van zijn/haar keuze, die ongeveer hetzelfde gewicht heeft.

Als we de landelijke (1 kiesdistrict) principe van One man-One vote–One value op de uitslag van de verkiezingen van 25 mei 2020 zouden toepassen, dan zou de uitkomst zijn: VHP 22 zetels, NDP 13, NPS 6, ABOP 5, PL 3, HVB 1, BEP 1.

A20 kan zich in principe niet echt verenigen met het instellen van 6 nieuwe kiesregio’s, wat niets anders inhoudt dan dat door samenvoeging van ressorten op basis van kiesgerechtigden, een soort evenredigheidsstelsel wordt geschapen. Want het is nogmaals gebaseerd op de bestaande indeling van district/kiesdistrict. A20 zou kunnen instemmen met de 6 kiesregio’s, maar stelt nadrukkelijk dat alle 51 DNA zetels ook worden verdeeld over de 6 kiesregio’s door middel van de  zogenaamde ‘1+1’ methode.


Het Constitutioneel Hof heeft namelijk in zijn vonnis het toewijzen van DNA zetels via de district/kiesdistrict nietig verklaard. Bij het toedelen van alle DNA zetels door in Suriname gehanteerde manier van zeteltoedeling, de zogenaamde ‘1+1’ methode waarbij DNA zetel één voor één aan de partijen worden toegewezen, voldoet geheel aan de eis van one man-one vote-one value.

De ‘1+1’ methode werkt als volgt:
Alle partijen worden onder elkaar gesorteerd in de volgorde van de meeste stemmen naar de minste stemmen.
• De eerste DNA zetel wordt toegekend aan de partij met de grootste aantal stemmen. Vervolgens wordt de behaalde stemmen van deze partij gedeeld door twee en de behaalde stemmen van de overige partijen gedeeld door één.
• De tweede  DNA zetel wordt toegekend aan de partij die nu de meeste stemmen heeft.
Vervolgens wordt de behaalde stemmen van deze partij gedeeld door twee en de behaalde stemmen van de overige partijen gedeeld door één.
Mocht de partij met de meeste stemmen al een zetel toegekend gekregen hebben, dan wordt de deler nu verhoogd met één.
De derde DNA zetel wordt toegekend aan de partij die nu de meeste stemmen heeft. Dit proces van toedeling blijft zich herhalen tot alle 51 DNA zetels zijn toegekend aan de partijen.

Kandidaten die op persoonlijke voorkeurstemmen de kiesdeler halen en kandidaten die de helft van de kiesdeler plus één worden als direct verkozen beschouwd in DNA. De overige kandidaten zullen op basis van de plaats op de kieslijsten worden aangewezen.
 
Maar laat het heel helder zijn dat A20 opteert primair voor één kiesdistrict voor heel Suriname, waarin de 51 DNA leden direct kunnen worden verkozen. Geen gedoe met oprichten nieuwe kiesregio’s, verkiezingen in elk district voor één DNA zetel en gelijktijdig verkiezingen per kiesregio’s voor 41 DNA leden, waarin bepaalde districten bij elkaar zijn samengevoegd voor de verkiezingen.
One man-One vote-One value.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April