Simons: Regering luistert niet; voert draaiboek uit
05 Feb 2023, 00:58
foto
NDP-ondervoorzitter Jennifer Simons tijdens de kadermeeting van de partij in Ocer zaterdagavond. (Foto: René Gompers)


NDP-ondervoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft nog nooit zo een regering meegemaakt. De regering luistert niet naar het volk, niet naar De Nationale Assemblee of mensen die op straat komen. Ze maakt zich totaal niet druk, de regering is doof, luistert niet, reageert niet. "Het lijkt erop dat de regering een draaiboek aan het afdraaien is", stelt Simons zaterdagavond in een bomvolle Ocer op de kadermeeting. Het volk pinaart en is niet in staat om uit de economische dip te komen.

Simons meent dat de regering totaal geen plan heeft voor Suriname. Er wordt een persoonlijk plan uitgevoerd. Het gaat om bezitten van gronden, controle over geldstromen, hun vrienden de Surinaamse nationaliteit geven. Wetten worden gemaakt om bepaalde belangen te dienen. Wat corruptie betreft is deze regering volgens Simons "baas boven baas". Elke regering heeft te maken met corruptie, maar deze regering maakt het te bont. Vrije meningsuiting is onder druk. Er is geen vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Het justitieel apparaat wordt ingezet tegen mensen die hun mening durven te geven over de regering. Mensen die bij hen horen, worden beschermt.

De etnische verdeeldheid is groot. "Als wij met elkaar vechten, zal het land onleefbaar worden". Simons roept de NDP op om als grootste multi-etnische partij niet in de zuiging van de tunnel van deze regering, die etnische verdeeldheid creëert, te gaan. De president zou volgens Simons etniciteit mobiliseren. Hetzelfde geldt voor de vicepresident. De NDP-topper waarschuwt voor etnische verdeeldheid en roept op om het volk niet te verdelen.

Simons maakt zich zorgen over dat er zoveel tijd heengegaan is sinds de uitspraak van het Constitutioneel Hof over het kiesstelsel. In plaats van de Kiesregeling snel te veranderen, draait de regering in rondjes en bochten. De president zegt a en de vicepresident z. De coalitie is het duidelijk niet eens over hoe de zaak aangepakt moet worden. De ex-Assembleevoorzitter benadrukt dat de verkiezing niet uitgesteld kan worden, terwijl de regering op haar bil zit en niets doet met de uitspraak van het Constitutioneel Hof. De verkiezing kan alleen bij wet uitgesteld worden als er sprake is van oorlog, een natuurramp, een buitengewone omstandigheid. De grondwet is volgens Simons heel duidelijk hierover.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April