China heropent; Wereldvraag naar olie bereikt recordniveau
21 Jan 2023, 02:54
foto
Met de heropening van China, neemt ook de wereldwijde vraag naar olie toe. (Foto: Reuters)


De vooruitzichten voor de oliemarkt voor 2023 worden gedomineerd door Rusland en China. Volgens het oliemarktrapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) voor januari, zou de vraag naar olie in 2023 met 1,9 miljoen vaten per dag kunnen stijgen tot 101,7 miljoen vaten per dag – het hoogste ooit. Het zou de balans kunnen aanscherpen, aangezien de bevoorradingsvernauwing van Rusland voortduurt onder de volledige impact van sancties.

Het IEA zei dat China "bijna de helft van deze groei van de wereldwijde vraag" zal stimuleren, ook al blijven de vorm en snelheid van de heropening onzeker. De heropening van China zal onwaarschijnlijk een soepel pad zijn en het herstel van de vraag naar olie is niet zeker, zei het IEA, wijzend op "massale onderrapportage" van Covid-gevallen en een zwakke economie.

Prognoses laten een langzaam herstel van de vraag zien in de eerste helft van 2023.

Het IEA voorspelt dat de groei van het wereldolieaanbod in 2023 zal vertragen tot één miljoen vaten per dag na de door de OPEC+ geleide groei van vorig jaar van 4,7 miljoen vaten per dag. Een algehele niet-OPEC+ stijging van 1,9 miljoen vaten per dag zal worden getemperd door een OPEC+ daling van 870.000 vaten per dag als gevolg van verwachte dalingen in Rusland.

In het laatste kwartaal van 2022 overtrof het aanbod de vraag met meer dan één miljoen vaten per dag, ondanks de productieverlaging van de OPEC en verstoringen van het aanbod in de VS als gevolg van winterstormen. De vraag werd ook beperkt door de Covid-19-lockdowns in China en de winterse sneeuwstormen. Als gevolg hiervan kromp de vraag naar olie met maar liefst 910.000 vaten per dag op jaarbasis in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en met 130 miljoen vaten per dag op jaarbasis in China.

In de topposities als 's werelds belangrijkste bron van groei van het aanbod zit de Verenigde Staten, samen met Canada, Brazilië en Zuid-Amerika's rijzende oliester - Guyana.

Guyana heeft twee projecten in productie, nog twee goedgekeurd en een vijfde wacht op goedkeuring door de overheid.

ExxonMobil, exploitant van het grootste blok van het land, heeft de Environmental Protection Agency gevraagd om een autorisatieproces te starten voor zijn zesde project - de Whiptail-ontwikkeling.

Exxon heeft sinds 2015 meer dan 30 ontdekkingen voor de kust van Guyana gedaan en schat de reserves op ongeveer 11 miljard vaten olie-equivalent in het offshore Stabroek-blok. Bij het afsluiten van 2022 produceerde ExxonMobil 11,5 miljoen vaten olie uit de Stabroek Block Liza-projecten, een gemiddelde van 371.400 vaten per dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May