WK: Mbappe schiet Frankrijk naar achtste finale
26 Nov 2022, 15:08
Antoine Griezmann zwaait een voorzet binnen en Kylian Mbappé sluipt naar binnen bij de achterpaal voordat hij de bal vanaf twee meter met zijn dijbeen in het doel werkt. (Getty Images)

Frankrijk won ook zijn tweede wedstrijd op het WK, ditmaal moest Denemarken eraan geloven. In het Rass Abou Aboud stadion ging Denemarken dat maar een punt had overgehouden aan zijn eerste ontmoeting, vanaf het eerste fluitsignaal vol in de aanval. Regerend kampioen Frankrijk dat de eerste wedstrijd overtuigend won, liet het initiatief aanvankelijk aan de tegenstander over, maar had zo nu en dan een paar snelle uitbraken. Geen van beide ploegen slaagden in de eerste helft erin het net te vinden, dus was er tot aan de rust geen verandering op het scorebord. Na een enerverende tweede helft won Frankrijk met 2-1.

Denemarken nam het initiatief en ging naarstig op zoek naar een vroeg doelpunt, maar Frankrijk had de verdediging goed op orde. De Denen deden er alles aan om zicht te behouden op het bereiken van de volgende ronde en bleven onvermoeibaar beuken op de Franse defensie, maar deze hield stand. In de 20e minuut liep Kylian Mbappe goed in op een venijnige diepe pass, waardoor Andreas Christensen genoodzaakt was aan de noodrem te trekken, hetgeen hem de gele kaart opleverde. In de 40e minuut leek de doorbraak eindelijk te komen voor de Fransen, maar Mbappe knalde een afgemeten pass van Ousmane Dembele hopeloos over het doel. Aangezien geen van beide landen erin slaagde het net te vinden, mochten ze bij een brilstand de pauze in.

Na de rust kwam Frankrijk aanvallender uit de kleedkamer. Het duurde echter toch tot de 56e minuut voordat het eerste schot op het Deense doel werd afgevuurd, maar doelman Schmeichel was alert en verwerkte Mbappe's inzet tot hoekschop. Luttele minuten later liep Antoine Griezmann goed in op een diepe pass van Dayot Upamecano, maar hij knalde de bal ongecontroleerd over. In de 61e minuut was het dan toch zover. Mbappe schoof een achterzet van Theo Hernandez beheerst langs doelman Schmeichel: 1-0. De Franse euforie was maar van korte duur, want in de 68e minuut kopte Christensen een voorzet van Andersen keihard langs doelman Hugo Lloris: 1-1.

In de 73e minuut bracht Jesper Lindstrøm zijn land bijna op voorsprong, maar doelman Lloris kon daar een stokje voor steken. In de 86e minuut herstelde Mbappe het Franse voordeel door een voorzet van Griezman tegen de touwen te tikken: 2-1. Hierna kwam de wereldkampioen niet meer in gevaar en stelde met de 2-1 overwinning als eerste een plek in de achtste finales veilig.